SBB definitivno ulazi u vlast u USK, dobijaju dva ministarstva

HomeUncategorized

SBB definitivno ulazi u vlast u USK, dobijaju dva ministarstva

Koalicija / SDA i SBB predali kandidatske liste za lokalne izbore

Kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog odbora SBB USK, dogovorom je usaglašeno, a u narednim danima bi trebalo biti i zvanično potpisano, da SBB dobija dva ministarstva u novoj formaciji Vlade USK.

“Radi se o Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvu zdravstva. U narednim danima aneksima sporazuma definirat ćemo i ostalu raspodjelu vlasti, a SBB-u pripada 20 posto u tim odnosima“, kazao je za Klix.ba Sead Jusić, član pregovaračkog tima SBB-a.

U SBB-u nisu htjeli govoriti o imenima budućih ministara, već su istakli da će oni “najvjerovatnije biti sa prostora Bihaća i Sanskog Mosta”, mada, kako napominju, “nije isključeno da budu i iz drugih gradova”.

Iz SDA su također kazali da su dogovorena dva navedena ministarstva.

“Cilj nam je da proširimo parlamentarnu većinu i stabiliziramo političku situaciju na kantonu, a vjerovatno za vikend očekujemo i zvaničan sporazum tri stranke“, izjavio je za naš portal Amir Avdić, član pregovaračkog tima SDA.

Da su sve stranke opredijeljene za buduću koaliciju potvrđuje i stav A SDA.

“A SDA od početka aktivno učestvuje u pregovorima i tako će postupiti i kada je u pitanju implementacija dogovorenog, jer smatramo da je svako odugovlačenje koje usporava redovne procese u radu nepotrebno”, kazao je za Klix.ba Jasmin Emrić, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske aktivnosti USK.

U skladu sa kazanim, svoje pozicije SBB-ovim kadrovima ustupit će ministar zdravstva USK Ibrahim Kajtazović i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Dragan Polimanac.

Ministar Polimanac nedavno je dobio pozitivne ocjene Skupštine USK za svoj rad na ministarskoj poziciji, stoga je njegova smjena donekle iznenadila javnost.

“Radi se o izuzetno kvalitetnom kadru koji je ispunio svoje obaveze i očekivanja. Međutim, zahtjev SBB-a je bio ministarstvo poljoprivrede. Da su tražili neko drugo ministarstvo, mi bismo ispoštovali njihove zahtjeve, tako da to nema veze sa imenom i prezimenom ministra, već šta kojoj stranci pripada”, istakao je Avdić.

Pored toga, Avdić je kazao da bi Polimanac svoj angažman mogao nastaviti u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, gdje bi trebao, kako kaže, “nastaviti aktivnosti započete u Unsko-sanskom kantonu”.

S druge strane, SBB će, umjesto Polimanca, koji dolazi iz reda srpskog naroda, također ponuditi kandidata srpske nacionalnosti, kako bi bila ispunjena nacionalna kvota u sastavu vlade, kazao nam je Sead Jusić.

Konačno, sve tri stranke izrazile su nadu da će konačni dogovor ubrzo biti postignut kako bi se odredio datum održavanja sjednice Skupštine USK, a rekonstrukcija vlasti i službeno verifikovala.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0