instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

“SBB-ovci pred glasanje dobili upute iz Tornja, penzioneri sad trebaju i protestovati pred Tornjem”

“SBB-ovci pred glasanje dobili upute iz Tornja, penzioneri sad trebaju i protestovati pred Tornjem”

Zastupnik SDA u Federalnom parlamentu Asim Kamber nezadovoljan je današnjim neusvajanjem novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Kaže da su zastupnici SBB-a, iako su na radnim tijelima podržali ovo zakonsko rješenje, na sjednici glasali protiv jer im je vjerovatno pred sjednicu sugerisano da tako urade.

– Zastupnicima SBB-a praktično prije svake tačke dnevnog reda neko javlja kako da glasaju, oni ne dolaze sa svojim stavom i stavom kluba, nego urade onako kako im se javi iz Tornja – kaže Kamber za Faktor.

Naglašava da je iz rasprave koja je vođena nakon neusvajanja zakona bilo jasno da i oni koji su bili protiv sumnjaju u ispravnost svog postupka.

– Imali smo još pet zakona na dnevnom redu i za raspravu o njima smo potrošili pet puta manje vremena nego za jedan zakon i raspravu o tom zakonu koji je pao. Rasprava se desila nakon što je pao zakon, što znači da su kolege koje su glasale protiv usvajanja imale potrebu da se pravdaju. Niko od njih nije iznio valjan argument, a pažljivo sam slušao. Čak šta više, svi su se slagali sa zahtjevima penzionera, govorili u njihovo ime, a u konačnici glasali protiv stava Udruženja penzionera koje je bilo zagovornik donošenja tog zakona – govori Kamber.

Ocjenjuje da Fahrudin Radončić želi Federaciju i cijelu BiH dovesti u “stanje krize, nereda, bezakonja, a onda se pojaviti kao izbavitelj, pomiritelj, neko ko rješava probleme i tako u konačnici želi sebi osigurati bolju startnu poziciju za naredne izbore za Predsjedništvo BiH”.

Kamber naglašava da je insistirao, a Klub SDA potom i zaključio, da se penzioneri kao najugroženija društvena kategorija ne smiju koristiti u bilo kakvo predizborno takmičenje.

– Oni nisu smjeli postati predmetom bilo kakvih dnevnopolitičkih potkusurivanja i zadovoljenja lidersko-predsjedničkih ambicija lidera SBB-a. Njegovi su zastupnici bili zagovornici da se usvoji zakon, čak su to na radnim tijelima podržali, a SBB-ov ministar je predložio zakon. Kako su uopće imali obraza glasati protiv svog ministra koji se zaista trudio da se taj zakon donese, obavljao konsultacije sa svim zainteresiranim grupama. Taj zakon je jednoglasno prošao na Vladi, uglavnom dobio podršku radnih tijela i dva sata prije početka sjednice dođe signal da se ne usvoji – priča zastupnik SDA.

Zbog svega navedenog naglašava da adresa za proteste penzionera nije ni Parlament ni Vlada te da bi “penzionerima bilo najbolje da idu pred Toranj”.

– Prije rasprave o zakonu o PIO imao sam sastanak sa penzionerima u Sanskom Mostu koji su me molili da dam doprinos za njegovo usvajanje. Sada ću im poručiti da pokušaju pred Tornjem tražiti nekakvo rješenje jer tamo je subjekt parlamentarne većine – kaže Kamber.

Također, navodi da je iznenađen potezom “kolega iz lijevog bloka”, prije svega iz SDP-a i DF-a.

– Uvijek su navodno bili zagovornici zaštite socijalnih kategorija koje imaju najslabiju poziciju u društvu, a danas su stali uz najbogatijeg Bošnjaka u BiH, koji je bogatiji od svih političara zajedno. Taj njihov potez mi je nerazuman i moram reći da sam se iznenadio, ali mora da i oni tu vide nekakve političke poene – kaže Kamber na kraju.

KOMENTARI