instant fap
NaslovnicaLokalne temeUSK

SBB uskoro ulazi u vlast i u USK-u: Dva ministra manje za SDA je puno

SBB uskoro ulazi u vlast i u USK-u: Dva ministra manje za SDA je puno

Prekompozicija izvršne vlasti u Unsko-sanskom kantonu je na pomolu. Spominju se dva roka kada bi predstavnici stranaka SDA, A SDA i SBB-a mogli ozvaničiti većinsku koaliciju potpisima, i to pred narednu sjednicu kantonalne Skupštine zakazanu za 7. decembar ili u slučaju dodatnih konsultacija 15. decembra, kada planiraju ponovo zakazati sjednicu ovog zakonodavnog tijela.

Dogovor

Početkom ove sedmice obavljeni su preliminarni razgovori između predstavnika SDA, koja predvodi vladajuću koaliciju u USK-u, i novog člana koalicije SBB-a, dok će se A SDA priključiti razgovorima kasnije.

Preliminarno je dogovoreno da će SBB učestvovati u vlasti u onom omjeru u kojem su zastupljeni (sa tri poslanika) u zakonodavnoj vlasti Kantona. Špekuliše se o dva ministarska mjesta i 20 posto upravljačkih mjesta u javnim preduzećima kojima je osnivač Kanton. Za SDA to je mnogo.

– Mi smo se složili oko toga da oni mogu participirati u omjeru od 20 posto, pazite sveukupnom, a u to računamo i eventualna ministarska mjesta, kazao nam je predsjedavajući Skupštine USK-a Nijaz Hušić (SDA).

Nezvanično, od moguća dva ministarska mjesta SBB će birati jedno i to mjesto ministra privrede čiju dužnost sada obnaša kadar A SDA Vid Šantić. Drugo mjesto SDA bi trebala da ponudi povlačeći jednog svog ministra.

– Ne možemo potvrditi te navode, to su možda neke želje. Mi smo rekli da želimo jedno ministarstvo da odaberemo, a drugo koje oni daju, kako ne bi bilo ultimatuma i slično, kazao nam je Sead Jusić, vođa pregovaračkog tima SBB-a, dodavši da imaju kapacitete te da mogu popuniti sastav Vlade kada je u pitanju i nacionalna zastupljenost ministara.

No, o svemu tome još se čeka i očitovanje čelnika A SDA.

Nema žurbe

– Imali smo tek preliminarni dogovor sa SDA i nije bila namjera da sve bude završeno prije naredne sjednice Skupštine. Nisam siguran da će baš tako brzo sve biti gotovo. Treba sa A SDA dogovoriti, određene stvari rješavati i vidjeti kako će se to na višim nivoima implementirati i odraziti, jer A SDA je za nas nezaobilazan partner, kazao nam je Jusić, koji je svjestan da samo uz šest poslanika A SDA u Skupštini može postojati stabilna većina.

Uz SBB-ova tri, DNZ-ovog jednog i SDA-ovih devet poslanika, bit će to najsnažnija vlada, kakve već cijelu deceniju nije bilo u ovom nestabilnom kantonu.

Oslobođenje/ Fahrudin Bender

KOMENTARI