instant fap

Scholz: Njemačka mora biti na čelu svih procesa, na dobrom smo putu da formiramo vlast

Scholz: Njemačka mora biti na čelu svih procesa, na dobrom smo putu da formiramo vlast

Kandidat za novog kancelara njemačke i lider SPD-a Olaf Scholz u razgovoru za ARD govorio je o formiranju nove koalicije koju bi trebali činit SPD, FDP i Zeleni te je naglasio kako su stranke na dobrom putu da postignu dogovor.

Scholz je naglasio kako koalicioni pregovori između stranaka nisu samo pitanje forme već da je u ovom trenutku postignut značajan napredak kada je riječ o pitanjima koja za tri stranke predstavljaju i najteži dio pregovora.

“Razgovore pripremamo s velikom ozbiljnošću. Koalicioni pregovori nisu stvar forme.'Dubinska istraživanja’ koja smo radili posljednjih nekoliko dana poslužila su svrsi. Tramo razjasniti stavove o najvažnijim mogućim pitanjima koja bi mogla predstavljati posebne izazove za rad buduće koalicije”, rekao je Scholz.

Kako je naglasio lider SPD-a, i dalje cilj ostaje formiranje vlade do Božića.

“Definitivno smo napredovali kada je riječ o približavanju stavova. Možemo očekivati dobre rezultate ukoliko sve stranke krenu u pregovore naredne sedmice”, poručio je Scholz.

Scholz je također naglasio kako SPD, Zeleni i FDP imaju velike planove ukoliko dođu na vlast. Kandidat za kancelara je rekao kako stranke žele ulagati u zaštitu klime, povećanje minimalne plate te da žele izdvajati više novca za nauku i obrazovanje.

“Omogućit ćemo interakciju javnih investicija koje moraju biti velike. Istovremeno, privatna ulaganja moraju dobro funkcionirati. Moramo stvoriti uslove za dalji ekonomski rat. Želimo modernizirati naše društvo, ali i unaprijediti državu naročito u pogledu socijalne kohezije”, ističe Scholz.

Na kraju razgovora za ARD, Scholz je poručio kako Njemačka mora biti na vodećem mjestu u Evropi.

“Mi ćemo pripremati Njemačku onako kako je zamišljamo u narednih 10 godina. Kao država, želimo biti na čelu svih procesa”, zaključio je Scholz.

KOMENTARI