instant fap

SDA i DF potpisali koalicioni sporazum, Komšićeva stranka ide u vlast

SDA i DF potpisali koalicioni sporazum, Komšićeva stranka ide u vlast

Dokument su potpisali zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i potpredsjednik DF-a Dženan Đonlagić

Sporazumom su usaglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktuelnom mandatu, te će se u narednom periodu nastaviti razgovori o samoj implementaciji Sporazuma u pravcu uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo DF-a je, podsjećanja radi, 26. marta donijelo odluku o započinjanju pregovora o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. DF će se, navodi se u odluci koja je donesena na toj sjednici, u narednom periodu zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu te provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja MAP-a te konačnog članstva u NATO savezu.

SDA i DF u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH imaju ukupno 12 zastupnika, a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH ukupno 37 zastupnika, što je uz kapacitete ostalih partnera i više nego dovoljno za formiranje stabilnih većina. Za narednu sedmicu je najavljen novi sastanak delegacija stranaka koje će činiti vlast na državnom nivou, na kojem bi se trebalo razgovarati i o raspodjeli resora. Uzimajući u obzir da SNSD-u pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, SDA-u i DF-u bi trebale pripasti četiri ministarske pozicije.

KOMENTARI