instant fap
NaslovnicaBiH

SDA i SBiH će na predstojećim lokalnim izborima nastupati zajednički

SDA i SBiH će na predstojećim lokalnim izborima nastupati zajednički

Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH) će na predstojećim lokalnim izborima u BiH, posebno u Srebrenici i Jajcu, nastupati zajednički.

Ova koalicija dogovorena je danas na sastanku predstavnika obiju stranaka koji je održan u Centrali SBiH u Sarajevu.

Konkretno, SBiH će, kada je u pitanju Srebrenica, podržati nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, a u vijećima u Srebrenici i Jajcu će nastupiti zajedničkom listom. Jedni druge će podržavati i u onim općinama gdje za to bude postojao interes općinskih odbora ovih stranaka.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić pozvao je sve probosanske stranke da se pridruže koaliciji.

“Također, SBiH će na svim nivoima prilikom glasanja o isključivanju kadrova iz SDA biti suzdržana. Mi ćemo biti neutralni jer ovo nije smjena zbog loših rezultata rada već ideološko-partijska smjena vlasti i mi ne želimo da budemo dio toga”, rekao je Jerlagić.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da su obje strane iskazale zabrinutost za trenutnu političku situaciju u BiH “koja je izazvana ponašanjem SDP-a”.

“Bojimo se da će ova složena politička situacija osim prijatelja nekih stranačkih lidera na “crnu listu” staviti i BiH”, rekao je Tihić.

SDA i SBiH su opredijeljene za očuvanje BiH, ponovio je Tihić, te pozvao sve probosanske stranke da im se pridruže u pravljenju “bloka za očuvanje BiH”.

Tihić je prokomentirao i najavu moguće rekonstrukcije Vlade FBiH i ulogu HDZ-a BiH u čitavoj situaciji.

“SDA će biti protiv. Dogovor SDP-a, HDZ-a i SBBBiH mora biti proveden u skladu sa zakonom i Ustavom. Kada je u pitanju državni nivo, dobio sam čvrsta uvjeravanja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda neće pokrenuti proceduru za razrješenje ministara iz SDA sve dok ne budu imenovani ministri HDZ-a BiH u Vladu FBiH”, kazao je Tihić.