SDA: Obaveza OHR-a da spriječi destruktivne snage u RS-u

HomeVijestiBiH

SDA: Obaveza OHR-a da spriječi destruktivne snage u RS-u

Izetbegović: Ne planiram sam razgovarati s Čovićem

Stranka demokratske akcije (SDA) najoštrije osuđuje i smatra neprihvatljivom današnju odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Danu RS-a, kaže se u saopćenju ove stranke.

– Iako je Ustavni sud BiH proglasio dio Zakona o praznicima u RS neustavnim, vlasti RS-a su odlučile u potpunosti ignorisati ovu odluku, te nastaviti sa diskriminacijom.

Suprotstavljanje odlukama Ustavnog suda koje su konačne i obavezujuće, predstavlja krivično djelo kažnjivo po članu 239. Krivičnog zakona BiH.

Smatramo da je ova odluka produkt retrogradne i destruktivne politike Milorada Dodika koja u predizborno vrijeme doživljava svoj vrhunac, a sve u cilju prikupljanja jeftinih političkih poena. Pod plaštom velikog zaštitnika i borca za interese entiteta RS, Dodik svojim djelovanjem najviše štete donosi upravo građanima manjeg bh. entiteta koji nikada lošije nisu živjeli.

SDA poziva Ured visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoj mandat te da, u skladu sa svojim obavezama i nadležnostima, bez odlaganja današnju antidejtonsku i protivustavnu odluku Narodne skupštine RS stavi van snage, saopćeno je iz SDA.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: