instant fap

SDP doživio potpuni fijasko

Iako najavljivana kao historijska, vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj je trebala biti donesena odluka o podnošenju zahtjeva Ustavnom sudu FBiH radi donošenja odluke o smjenjivanju predsjednika FBiH Živka Budimira, prekinuta je. Prekid sjednice zatražila je SDP-ovka Mira Ljubijankić, predsjedavajuća Kluba srpskog naroda, a kao razlog je navela početak mjeseca Ramazana.

Samo laicima nije jasno da početak mjeseca Ramazana nije pravi razlog odgađanja sjednice. Pravi razlog prekidanja sjednice je naime taj što je nova parlamentarna većina, predvođena SDP-om, shvatila da neće imati dovoljno glasova za pokretanje smjene predsjednik FBIH Živka Budimira. Naime, za pokretanje smjene Budimira bilo je potrebno 39 glasova u Domu naroda FBIH, a nova parlamentaran većina je danas za tu namjeru imala tek 33 glasa.

No današnja sjednica je na površinu izbacila i još jednu, mnogo važniju, od ranije poznatu činjenicu – da je SDP u cijeli proces rekonstrukcije vlasti krenuo kao grlom u jagode. Od početka se SDP služio raznim improvizacijama, pa je u proces rekonstrukcija počeo bez realnog i jasnog plana i strategije. Ovu tezu najbolje potkrijepljuje činjenica da SDP za ostavarivanje svojih namjera nema potrebne 2/3 delegata ni u jednom od domova federalnog Parlamenta.

Već dva mjeseca SDP državu, a pogotovo Federaciju BiH, drži u potpunoj blokadi i haosu zbog kojeg će najviše ispaštati građani.

Zato se cijela dvomjesečna akcija rekonstrukcije s pravom može nazvati potpunim fijaskom Socijaldemokratske partije BiH.

KOMENTARI