instant fap

Sead Đumišić odlazi u zasluženu sportsku penziju

Sead Đumišić odlazi u zasluženu sportsku penziju

Sead Đumišić, jedan od najboljih rukometaša svih vremena u Sanskom Mostu i dugogodišnji predsjednik RK „Sana 7“ odlazi u zasluženu sportsku penziju. Ovaj uzorni sportista ostavio je dubok i neizbrisiv trag u sanskom rukometu. U Sanskom Mostu kada se spomene ime Sead Đumišić istovremeno se pomisli i na rukomet.

Naime, ovaj uzorni sportista i „ljudina“, kako u gradu na devet rijeka kažu za dobrog i plemenitog čovjeka, ostavio je dubok i neizbrisiv trag u sanskom rukometu kojem je posvetio skoro sav svoj životni vijek. Rođen je 21.01.1955.g., a rukomet je počeo igrati kao dječak davne 1966.god. u OŠ „Vuk Karadžić“ i iste godine učlanjuje se u RK „Partizan“, tadašnjem članu Republičke lige BiH. Sead je uspjehe u ovom popularnom sportu počeo ostvarivati još kao osnovac.

Igrajući za reprezentaciju škole na opštinskim turnirima dvije godine za redom 68.-69. god. proglašen je najboljeg igrača svih Osnovnih škola na području sanske općine. Na regionalnom takmičenju srednjih škola u Bihaću 1972-1973.god. proglašen je najboljim igračem od Sportskog saveza BiH. Njegove dobre igre nisu prošle nezapaženo i 1973 godine dobija poziv od RK „Borac“ iz Bosanske Dubice koji se tada takmičio za dva ranga više od sanskog kluba, odnosno u Drugoj liga Jugoslavije.

Za Dubičane uspješno nastupa dvije sezone i 1975.godine vraća se u svoj matični klub gdje aktivno igra do 1992.god.

U periodu od osnivanja RK „SANA 7“ 1997.godine bio je u upravi kluba i imenovan za prvog trenera , a zbog jako mlade i neiskusne momčadi aktivno i igra četiri sezone u prvenstvu Prve lige F BiH. Sead je bio ljubimac navijača „Partizana“ i „Sane 7“. Igrao je na poziciji beka, visok skoro 190 cm sa velikim odrazom i preciznim šutem bio je nerješiva enigma za protivničke golmane.

Pucao je lijevo rukom, a posebno je bio poznat kao jedan od rijetkih rukometaša koji je jakim udarcem iz čučnja davao efekte golove. Poznavaoci rukometa u Sanskom Mostu bez dvoumljenja će reći da je Sead jedan od najboljih rukometaša svih vremena.

To dokazuje i priznanje Općinskog sportskog saveza od kojeg je proglašen najuspješnijim rukometašem Općine Sanski Most za period od 1964-1992.god. a dobitnik je i plakete za nesebičan doprinos u razvoju rukometa. Također, i na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 50 godina igranja rukometa u Sanskom Mostu je dobio plaketu su za najboljeg igrače RK „Partizan“ od zvaničnog osnivanja kluba. Sead zbog privatnih obaveza od 2005. godine pravi desetogodišnju pauzu sa aktivnostima vezanim za rukomet, ali 2015. godine je imenovan za predsjednika RK „SANA 7“ .

Ovu funkciju uspješno obavlja do marta 2020.godine kada odlučuje da klub prepusti mlađim naraštajima, te daje ostavku i odlazi u zasluženu sportsku penziju. Ipak, on i dalje ne može bez rukometa i prisustvuje skoro svakom treningu sanskih rukometaša, a i sa istim žarom i dalje uz teren posmatra utakmice.

KOMENTARI