instant fap

Sead Kadić glasao za četničkog vojvodu u Domu naroda BiH

Sead Kadić glasao za četničkog vojvodu u Domu naroda BiH

Na 11. sjednici Doma naroda BiH imenovani su članovi Upravnog odbora državne Agencije za razvoj viskog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta.

Najviše pažnje izazvalo je imenovanje u Upravni odbor četničkog vojvode i bivšeg predsjednika RS-a Nikole Poplašena.

Slučaj Poplašen: Ko je glasao za četničkog vojvodu u Domu naroda BiH
Nikola Poplašen
Imena delegata iz Doma naroda BiH koji su podržali izbor Poplašena u Upravni odbor Agencije su Sead Kadić (na slici broj 6 – SDA), Sifet Podžić (1- DF), Bariša Čolak (4- HDZ), Mario Karamatić (8 – HSS), Zdenka Džambas (5 – HDZ), Ljilja Zovko (2 – HDZ), Ognjen Tadić (3 – SDS) i Darko Babalj (7 – SDS).

Protiv imenovanja Poplašena nije bio niti jedan prisutni delegat. Suzdržani su bili Halid Genjac (SDA), Safet Softić (SDA), Dragutin Rodić (DNS), Nebojša Radmanović (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD).

Na sjednici nisu bili prisutni Fahrudin Radončić (SBB) i Martin Raguž (HDZ 1990).

Ko je Sead Kadić?

Sead Kadić obnaša funkciju predsjednika Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) u Unsko-sanskom kantonu. Do sada je bio na čelu općinske organizacije SDA u Bihaću, poslanik u Skupštini USK, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a aktivan je i kao delegat u Domu naroda BiH.

Od radnog iskustva u realnom sektoru bilježi funkciju šef pogona u Kombiteksu Bihać do 1992, nakon čega, sudeći po zvaničnoj biografiji, ne bilježi zaposlenja osim u politici.

Kadić je magistrirao na Tehničkom fakultetu u Bihaću 2004. godine. Široj javnosti, politički neaktivnoj, poznat je po svojoj izjavi koja se proširila po društvenim mrežama, a koja pored što je komična oslikava i stanje politike u BiH.

Ko je bio Nikola Poplašen? 

“Što se tiče vojvoda i ovoga o čemu pričate naravno da jesam, s ponosom. Samo to nema nikakve veze sa vojnim dejstvima, zbivanjima u toku rata. U toku ovog perioda nije postojala četnička vojska, niti četničke jedinice. Niti je vojvoda komandno mjesto“, kazao je Poplašen za TV1.

Poplašen je bio predsjednik RS između novembra 1998. i septembra 1999. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika mandatarom za sastav vlade, smijenio ga je visoki predstavnik Carlos Westendorp u martu 1999. No, odluka o smjeni provedena je tek u septembru.

Poplašen je u martu 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osnovao Srpsku radikalnu stranku.


Poplašen i Vojislav Šešelj

Tokom suđenja Momčilu Krajišniku bio je svjedok odbrane, a tada je haško tužilaštvo tvrdilo da je Poplašen tokom rata bio četnički vojvoda.

Tužilac Mark Harmon tada je Poplašena podsjetio na njegove ratne dane.

Citirao mu je dio knjige njegovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja koji ga je imenovao “vojvodom”, pošto se Poplašen tokom rata u BiH borio u četničkim jedinicama.

Kada je Poplašen to porekao pokazana mu je fotografija snimljena u ljeto 1992. na kojoj Nikola Poplašen pozira u četničkoj uniformi – sa crnom šajkačom, kokardom, kamom i automatom. Svjedok je, međutim, tvrdio da to na njemu “nije uniforma, već tradicionalna narodna nošnja koju su Srbi u XIX vijeku nosili u svečanim prilikama – na svadbama, vašarima i pri odlascima u crkvu”.


Poplašen na savjetovanju kod Karadžića

Također, na suđenju u Haagu Šešelj je izjavio da se ne odriče nijednog svog vojvode osim Nikole Poplašena kojeg je optužio za saradnju sa Tribunalom.

Poplašen je svojevremeno Haški tribunal nazivao “instrumentom Četvrtog rajha, koji je formiran da bi se izvršio pogrom i genocid nad srpskim narodom”.

Prema njegovom mišljenju, Četvrti rajh je Evropska unija u kojoj posebno negativnu ulogu igraju germanske zemlje i Vatikan.

KOMENTARI