Sebija Izetbegović odgovorila na navode da je prijetila radnicima

HomeVijestiBiH

Sebija Izetbegović odgovorila na navode da je prijetila radnicima

Izetbegović: Reforma zdravstva nije nauštrb bolesnika

“Stanje u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (UKCS) je teško. Svi moramo mnogo raditi da bismo spasili UKCS, čija dugovanja prelaze 100 miliona maraka.”

Kazala je ovo Sebija Izetbegović, direktorica najveće bolnice u BiH, navodeći ipak da je situacija puno bolja nego prije četiri mjeseca.

Čelnik Sindikata Suad Rožajac iznio je u medijima žestoke kritike na njen račun, tvrdeći da radnicima “psuje majku i prijeti da će im iščupati grkljan”

„Oni koji govore protiv mene su ili dirigirani od opozicije ili imaju lični problem. Njih nije mnogo, oni su glasna manjina. Budalaštine koje su izrečene dolaze od osobe koja je i ranije imala sukobe sa šefom, mislim da je u toku sudski proces. Osim toga, predsjedniku Sindikata Suadu Rožajcu je istekao mandat na funkciju koju je obnašao. Na redovnom poslu se nije javio šefu za godišnji odmor, tako da je moguće da je i u otkazu.

Bilo bi bolje da je zaposlenicima i članovima Sindikata podnio finansijski izvještaj ili objasnio šta je za njih učinio za 10.000 KM članarine mjesečno! Bivši direktor dao je Rožajcu plaću supspecijaliste, što on nije. On ima mnogo problema, pa ih pokušava prepisati nekome drugom. Predsjedništvo Sindikata ograđuje se od njegovih istupa“, kazala je Izetbegović u intervjuu za Avaz.

O slučajevima dr. Reufa Karabega i dr. Semira Bešlije te otkazima koji, kako se može čuti u javnosti, „pljušte na sve strane”… rekla je:

„Dr. Karabeg podnio je ostavku iz ličnih razloga. Nemam podatak da je dr. Bešlija podnio ostavku. On je imenovan na mjesto šefa. Naravno, svi će morati mnogo više pažnje posvetiti dijagnostici i liječenju pacijenata, a projekte za koje su vrlo dobro plaćeni neće raditi nauštrb pacijenata. To će raditi u slobodno vrijeme. Svi ljekari koju su otišli uradili su to iz ličnih razloga – neki otišli u inozemstvo, neki su  vlasnici privatnih klinika i ne mogu raditi tamo na štetu radnog vremena u KCUS-u. Nije lako raditi istinski od 8 do 16 sati pa odmoran nastaviti cijelo popodne privatno.“

Dodala je kako je zatekla dugovanja od oko 100 miliona, neservisiranu i nebaždarenu opremu, dosta skupih aparata van funkcije, apoteku bez analgina, apaurina i ostalih elementarnih potrepština.

Primljeno je previše nepotrebnog kadra, a premalo medicinskog. Koeficijenti plaća su neravnopravno dijeljeni. Bilo je previše ljudi koji nisu ništa radili, a uzimali su visoke plaće. Samo ti neradnici i povlašteni su mogli dići glas protiv mog dolaska. Svi dobri radnici i zaposlenici su sretni. Jer sad nema povlaštenih.

Teška je godina pred nama, ali još imamo šansu. Nedostatak lijekova i svega ostaloga je nešto što se dešava dosta dugo. To je rezultat loše politike nabavki ranijih menadžmenta. U prošloj godini, kad su već postojali ogromni gubici, naručeno je 35 kompjutera, 22 televizora i isto toliko nosača za televizore. Zar nije bilo preče kupiti lijekove i servisirati postojeću milionsku opremu?“, navela je direktorica UKCS-a.

„Srela sam se s raznim čudima“

„U UKCS-u je zaposleno 3.719 ljudi. Od januara do decembra pošle godine primljeno je 163, ali čudnih zanimanja. Šef kabineta generalnog direktora završio je sociologiju i ima koeficijent plaće 5,4. Prilično nevjerovatno. U kabinetu generalnog direktora radnica je dobivala plaću, koristila mobilni telefon i troškove telefona, a nije bila evidentirana u kadrovskoj službi.

Sreli smo se, da kažem, s raznim čudima. Tri odjeljenja za transplantaciju, ali nijedan pacijent niti transplantacija za moja četiri mjeseca, svi se šalju u inozemstvo. Ja sam svaki vikend na poslu, barem dva sata. Borimo se da platimo neophodne lijekove dobavljačima i popravimo opremu. Novi direktori i šefovi su puni pozitivne energije i čini mi se da su se odlično snašli. Sestre i tehničari su, također, vrlo aktivni i odlično prate promjene“, zaključila je Sebija Izetbegović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0