instant fap

Sebilj i Islamski centar simboli postojanja Bošnjaka u St. Louisu

Sebilj i Islamski centar simboli postojanja Bošnjaka u St. Louisu

Do kraja ove godine zajednica Bošnjaka u američkom gradu St. Louisu dobit će repliku Sarajevkog sebilja, a najvjerovatnije će biti izgrađen i Islamski centar Nur.

Kamen temeljac za gradnju Islamskog centra u gradu u kojem živi najveći broj Bošnjaka u Sjevernoj Americi položen je 9. novembra 2013. godine.

Kako kaže Ahmed ef. Serdarević, imam džemata Nur u St. Louisu, Islamski centar Nur bi se mogao izgraditi do kraja godine ukoliko bude dovoljno novca, a što je vrlo teško prognozirati.

“U St. Louisu je protekla zima bila najhladnija u zadnjih dvadeset i pet godina što se odrazilo i na tempo izvođenja radova. Sebilj će najvjerovatnije biti završen na ljeto s obzirom da su za završetak potrebna mnogo manja materijalna izdvajanja”, kaže Serdarević.

140319077.4_xl

Sebilj i Islamski centar međusobno su udaljeni šest kilometara i oba objekta se nalaze na prometnim raskrsnicama tako da će se prisustvo Bošnjak u tom gradu, kaže naš sagovornik, na tim prostorima još jače osjećati.

Nakon što su dobili dozvole nadležnih organa ovog američkog grada, Bošnjaci su krenuli u izgradnju ova dva objekta.

“Islamski centar se gradi isključivo dobrovoljnim prilozima našeg naroda, a slična je situacija i sa replikom Sebilja. Istini za volju, vlasti su dale verbalnu podršku izgradnji Sebilja, a kad je u pitanju izgradnja džamije zasad je izostala čak i verbalna podrška. Vidjećemo da li će doći do promjena u narednom periodu”, kaže Serdarević koji nije krio nezadovoljstvo slabim interesovanjem mladih Bošnjaka koji su rođeni u SAD-u.

“Do sada je sakupljen i potrošen jedan dio sredstava, a očekujemo da će se materijalna podrška intenzivirati u narednom periodu”, kaže imam džemata Nur u St. Louisu.

Procjenjuje se da u St. Louisu živi od 30.000 do 70.000 Bošnjaka, uglavnom iz Bosne i Hercegovine.

KOMENTARI