instant fap

Sedam jednostavnih ideja na kojima su zarađene milijarde

Potaknuti traženjem rješenja za različite probleme u životu, ali i tjerajući dosadu, brojni ljudi došli su do različitih ideja koje su nam uljepšale i olakšale život, a oni danas na njima zarađuju milijarde

Dobra ideja zlata vrijedi. Posebice danas kad mnogi ostaju bez posla. U želji da pokaže kako se dobrom idejom može daleko dogurati i uspjeti u biznisu, Forbes je podsjetio na neke proizvode na kojima se danas zarađuju milijarde, a koji su u početku bili samo ideja nekog pojedinca.

1. Tvrtka Spanax, koja proizvodi rublje koje oblikuje tijelo, utemeljena je 1998. s početnim kapitalom od pet tisuća dolara. Danas je pak vrijedna milijardu dolara i njeni proizvodi se mogu naći u 40 zemalja diljem svijeta. Sve je krenulo idejom Sare Blakely. Ne želeći da joj se ispod hlača ocrtava donje rublje, odjenula je hulahupke, no prije toga im je odsjeka stopala. Tako se osjećala utegnutije, te je odlučila da mora stvoriti proizvod u kojem će se žene osjećati bolje.

2. Tvrtka Kleenex 2011. težila je gotovo šest milijardi dolara, a njeni proizvodi mogu se naći u 150 zemalja diljem svijeta. Prvi proizvod napravljen je davne 1920. godine. Iza ideje je stajala tvrtka Kimberly-Clark. Tijekom osmišljavanja punjenja za higijenske uloške Kotex, proizvođač je izmijenio mješavinu sastojaka, što je dovelo do nježnijih i mekših uložaka. Kasnije je krenula i proizvodnja rupčića Kleenex.

3. Corn Flakes Kellogg's nastao je 1894. godine. Kellogg je samo na hrani za doručak u Sjedinjenim Državama u 2012. godini zaradio 2,8 milijardi dolara. Danas je to najpopularnija tvrtka u svijetu koja proizvodi žitne pahuljice i smrznutu hranu. Trenutno proizvodnju ima u 18 zemalja svijeta, a ušla je na tržište 180 zemalja. Žitne pahuljice izumila su braća Kellogg, John i Will. Dogodilo se to nakon što su lonac pun kuhanog žita ostavili da stoji na peći nekoliko dana. Stvorila se smjesa koja je zaudarala na plijesan, no proizvod koji je nastao bio je suh i čvrst. Braća su se riješila plijesni, a od ostatka smjese napravila žitne pahuljice.

4. Post-It je izumljen 1974. godine. Za one koji ne znaju, riječ je o papiriću, najčešće u boji, koji je ljepljiv na vrhu, a koristimo ga za pisanje poruka koje nas podsjećaju što trebamo učiniti. Na njima je u prošloj godini zarađeno milijardu dolara, piše Forbes. Osmislio ih je dizajner Art Fry. Naime, frustrirala ga je činjenica da mu dok pjeva sa zborom iz pjesmarice ispadaju papirići kojima je označio stranice. Stoga je odlučio osmisliti neki koji bi mogao prilijepiti. U tome mu je pomogao izum Whilea Silvera, čije je ljepilo iskoristio za Post-Ite.

5. Frizbi je izumljen 1937. godine, a do 2012. prodano je 300 milijuna komada. Napravio ga je Walter Frederick Morrison, a do ideje je došao dok je s djevojkom kratio vrijeme čekajući večeru za Dan zahvalnosti. Uzeli su poklopac posude za žitarice te se dodavali. Morrison je svoju inovaciju 1955. prodao kompaniji Whom-O, a samo je do 1970. na ime tantijema zaradio pola milijuna dolara.

6. Kroksice (gumene klompe) su se pojavile ne tako davno – 2002. godine. U samo šest godina na njima je zarađeno nevjerojatnih 900 milijuna dolara, a 2011. zarada je dosegla milijardu dolara. Do lani je prodano ukupno 200 milijuna klompi na tržištu 90 zemalja. Iza njih stoje inovatori Scott Seamans, George B. Boedecker Jr. i Lyndon Duke Hanson. Oni su krstareći po Karibima došli na ideju da naprave obuću za sve ljubitelje jedrenja, koja će svima koji se bave tim sportom omogućiti da se kreću po jahtama, a da ne upadnu u vodu. Prvi put su ih pokazali na jednom sajmu i odmah prodali sve što su donijeli.

7. Slinky je spiralna opruga, igračka koja se proteže i može skočiti gore-dolje. Služi i za izvođenje raznih trkova. Izmislio ju je inženjer Richard James 1943., a prva igračka je prodana dvije godine nakon toga. TAčnije, u samo sat vremena prodano je 400 komada. Godine 2012. tvrtka James Industries prodala ju je u 200 milijuna primjeraka. James je na ideju došao dok je radio na nateznim oprugama. Jedna od njih je pala na pod i počela odskakivati. Tako je nastao Slinky.

KOMENTARI