instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sedam razloga da što češće grlite djecu

Sedam razloga da što češće grlite djecu

Osim što zagrljaji pomažu ljudima da oko sebe šire ljubaznost, dobre vibracije i stvaraju snažne veze, postoji još bar stotinu razloga zbog kojih je poželjno što češće grliti djecu, piše Brightside.

Zagrljaju stvaraju srećniju djecu

Psihološki učinak zagrljaja je nevjerovatan. Ne samo da podiže nivo samopouzdanja kod djece, nego im pomaže i da budu optimističniji i bolje raspoloženi. Postoje tri snažna psihološka uporišta koja su povezana sa prevazilaženjem stresnih događaja, a to su samopouzdanje, savladavanje vještina i optimizam.

Djeca koju redovno grle roditelji osjećaju se srećnije i voljenije od onih mališana kojima su zagrljaju uskraćeni.

Djeca se uče empatiji

Zagrljaj pomaže roditeljima i djetetu da uživaju u sadašnjem trenutku i razmjenjuju osjećanja. Ova razmjena energije djetetu pokazuje vrijednost empatije. Na taj način djeca uče da razumiju kako se drugi osjećaju. Zagrljaj je i dobra lekcija kojom ćete djetetu pokazati šta znači saosjećati sa ljudima i voljeti ih.

Zaustavlja afekat

Mnogi roditelji čija djeca proživljavaju afektivna stanja pitaju se nagrađuju li zagrljajem njihovo loše ponašanje. Ali ako niste znali, zapravo je suprotbo: zagrljaj im pomaže da se bolje kontrolišu.

Hormon ljubavi, oksitocin, oslobađa se kad grlite dijete i omogućava mu da se smiri i pobijedi tjeskobu. Zagrljaj pomaže i kod sukoba supružnika da se bolje nose sa nesuglasicama, pa je to dobro imati na umu kad se sljedeći put posvađate.

Stvara sposobniju djecu

Djeci su za razvoj potrebni različiti senzorni nadražaji.. Ključan je fizički dodir i kontakt sa kožom. Dr Set Polak i njegove kolege psiholozi na centru Veismen na Univerzitetu Viskonsin‐Madison napravili su istraživanja u kojma su poredili usvojenu djecu iz domova za nezbrinute mališane sa djecom koja su odrastala u stabilnim prodicama.

U prvoj grupi motorika kod djece je zaostajala, pa su zbog nedostak taktilne interakcije, kao i sporiji kognitivni razvoj. U drugom istraživanju su otkrili da je 15 minuta taktilne stimulacije tokom 10 dana kod djece iz domova za nezbrinutu djecu pomoglo u razvoju potencijala i sazrijevanju navika pa su mališani postali aktivniji.

Djeca rastu od zagrljaja

Iako zvuči čudno, zagrljaj pomaže djeci da rastu. Naučnici su su otkrili da su djeca kojoj nedostaju taktilni nadražaji sporije rastu od onih mališana koje roditelji redovno grle. Objašnjenje za taj fenomen je jednostavno.

Tokom zagrljaja tijelo oslobađa hormon oksitocin koji ima snažan pozitivni učinak na organizam, a između ostalog podstiče i hormone rasta.

Djeca koju roditelji često grle su zdravija

Hormon oksitocin ne djeluje samo na rast, nego i na bolji imuni sistem. On doprinosi bržem zacjeljivanju rana i smanjuje upalne procese. Ima i snažan psihološki učinak, jer se djeca zbog njega lakše nose sa različitim tipovima stresa.

Stvara snažne veze s roditeljima

Zagrljaj podstiče povjerenje koje je neophodno za stvaranje kvalitetne veze s roditeljima, ali i drugim ljudima. Oksitocin smanjuje strah i podstiče povjerenje prema drugima. Djeca se osjećaju sigurno, prihvaćeno i zaštićeno, a uz sve to se stvara snažnija veza s roditeljima.

KOMENTARI