Kukuruz je namirnica koja se može pripremati na veliki broj načina. Osim brašna kao sastavnog dijela raznih vrsta tijesta ovaj žuti plod neizostavan je dio variva, salata i umaka. No osim ugodnog i blagog okusa kukuruz ima vrlo bogata nutritivna svojstva. Planirate li porodici i prijateljima pripremiti kuhani kukuruz donosimo super recept i nekoliko super činjenica koje će vas sigurno razveseliti:
Nutritivna svojstva
Šoljica kuhanog kukuruza sadrži svega 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma.
Kukuruz ne sadrži holesterol te ima vrlo malu količinu zasićenih masnoća.
Sadrži velike količine željeza i vlakana, folne kiseline te vitamina C, B6 i B9. Kuhani kukuruz sadrži vrlo malu količinu soli.
Šoljica kuhanog kukuruza sadrži 124 kalorije što znači da ova namirnica može biti odličan saveznik u mršavljenju.
Benefiti za zdravlje
– Smanjuje rizik od kardiovaskualrnih bolesti
– Smanjuje apsorpciju holesterola u tijelu
– Kontrolira dijabetes i hipertenziju
– Smanjuje mogućnost vraćanja hemoroida
– Regulira probavu
– Jača kosti
– Djeluje pozitivno na kožu i vid
Kukuruz je savršen dodatak jelima i salatama, a želite li maksimalno uživati u njegovom okusu donosimo najbolji recept za kuhani kukuruz, piše Zadovoljna.hr.
Recept za kuhani kukuruz
Sastojci:
– Kukuruz šećerac u klipu
– 100 g maslaca
– sol
– voda
Priprema:
1. U duboki lonac ulijte vode toliko da prekrije više od polovice, dobro je zasolite i ostavite da zakuha.
2. Klipove kukuruza ogulite i operite te ih ubacite u kipuću vodu
3. Kuhajte ih maksimalno 25 minuta te ih ostavite u toploj vodi do posluživanja
Posluživanje:
– Topli kukuruz dodatno zasolite po želji te klip namažite s malo maslaca
KOMENTARI