instant fap
NaslovnicaMagazin

Sedam razloga zašto ne trebate bacati koru od limuna

Sedam razloga zašto ne trebate bacati koru od limuna

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnim za zdravlje. Uz popularna ljekovita svojstva kiselog soka ne valja zanemariti ni njegovu žutu koru. Donosimo 7 blagodati domaće limunove korice.

Omekšava suhu kožu na laktovima

Izribanu koricu limuna pomiješajte s 1 čajnom kašikom sode bikarbone, te dodajte nekoliko kapi soka od limuna. Smjesu izmiješajte i nakon tuširanja, kada koža omekša, namažite laktove ili suha stopala ovom smjesom te isperite.

Glavni sastojak pilinga za tijelo

Pola šoljice šećera pomiješajte s naribanom koricom limuna, dodajte 1/8 šoljice maslinovog ulja i prirodni piling za tijelo je gotov. Piling koristite na mokroj koži trljajući kružnim pokretima cijelu površinu tijela te isperite pod mlazom tople vode.

Snižava holesterol i ima detoksikacijski učinak na organizam

Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, tačnije njena bijela opna ili žuta kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normaliziraju razinu holesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači organizma.

Koricu limuna naribajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta te procijedite. U tekućinu iscijedite malo limunovog soka te popijte ujutro na tašte.

Za jačanje imuniteta

Limunova korica sadrži govoto dvostruko više vitamina od samog mesa ploda. Upravo zbog toga, koricu limuna nikada nemojte bacati već je zaledite i upotrijebite naribanu kao začin jelima te kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina

Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala. Preporuča se za čišćenje kuhinjske daske za rezanje za koju se inače ne savjetuje korištenje agresivnih kemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti kipućom vodom i potom površinu istrljati s polovicom limuna.

Prirodno sredstvo za čišćenje mikrovalne pećnice

Keramičku zdjelu napunite do polovice s vodom te dodajte nasjeckanu koricu limuna. Pripravak stavite u mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na oko 3 minute kako bi smjesa prokuhala. Njene pare očistit će tvrdokorne mrlje na mikrovalnoj i neutralizirati neugodne mirise.

Uklanja kamenac

Kuhalo za vodu prepuno kamenca kao i površinu sudopera očistit će pripravak od limunove kore. U lončić stavite 3 decilitra vode te dodajte limunovu koricu, 2 kašičice sode bikarbone i 1 kašiku jabukovog sirćeta.

Čim prokuha sklonite s štednjaka i procijedite, pripravak ulijte u kuhalo za vodu ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da djeluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi. Kamenac možete ukloniti i još jednim prirodnim sredstvom iz kuhinje.

KOMENTARI