instant fap

Sedam sanskih kompanija najbolje u BiH

Sedam sanskih kompanija najbolje u BiH

Ove godine je rangirano njih 800 u kategorijama prihoda, dobiti, izvoza i investicija. Među njima su i one iz USK, njih 27. Tačnije 13 malih, 12 srednjih i 2 velike kompanije.

Istraživanje o najuspješnijim kompanijama uradile su Poslovne novine u saradnji sa LRC-om, a bazirano je na finansijskim pokazateljima zvaničnih agencija FIA i AFIP. Radi se o kompanijama koje su postigle najbolje rezultate u prethodnoj godini te na taj način dale doprinos razvoju bh privrede.

Kompanije su rangirane prema veličini na male, srednje i velike te prema prihodu, dobiti, izvozu i investicijama.

U 100 najboljih u svim kategorijama najviše kompanija ima Sanski Most 7, slijede ga Bihaći Cazin sa po 5, Ključ i Bužim imaju po 3, Bosanska Krupa 2, i Velika Kladuša i Bosanski Petrovac po 1. Velike kompanije imaju Bihać i Bosanski Petrovac – po jednu, a sa brojem malih i srednjih prednjači Sanski Most.

U kategoriji izvoza na najvišem mjestu četrdesetdrugom (42) je “Sap” iz Sanskog Mosta kao mala kompanija, na tridesetom (30) je “ČJ” iz Bihaća kao srednja i na pedesetom ( 50 ) mjestu velikih kompanija je “Pirnar” iz Bosanskog Petrovca.

Inače u prvom polugodištu tekuće godine izvoz iz BiH iznosio je 5,83 milijarde maraka i veći je za više od 600 miliona ili oko 12 % nego u istom periodu prošle, navodi se u Analizi vanjskotrgovinske razmjene.

KOMENTARI