instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

Šefik Vojniković iz Starog Majdana kolekcionar starih predmeta

Šefik Vojniković iz Starog Majdana kolekcionar starih predmeta

Šefik Vojniković iz Starog Majdana već dugo godina ima neobičan hobi i bavi se prikupljanjem starih predmeta, pa je već sakupio respektabilnu zbirku koje se ne bi postidjeli ni neki muzeji.

Vojniković kaže kako na ovaj način prekraćuje penzionerske dane nakon što je decenijama radio kao električar, naprije u Bosni i Hercegovini, a potom u Austriji, gdje je ostvario zasluženu mirovinu u kojoj sada uživa. Neke od prikupljenih eksponata izložio je u dvorištu porodične kuće, gdje su dostupni posjetiocima i prolaznicima, a kaže kako mu je namjera da na ovakav način očuva sjećanje na život kakav je nekada izgledao na ovim prostorima.

Vojniković kaže kako je sve predmete brižljivo čistio i popravljao nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost. U njegovoj zbirci nalaze se stare alatke koje su se u prošlosti koristile, poljoprivredne alatke, drveni plugovi, mini konjska kola, koja je sam napravio, dijelovi nekadašnje elektro infrastrukture, staro posuđe i mnogi drugi predmeti. Zanimljiva je i kolekcija ratkapa koje je Vojniković, koji puno putuje i obalzi sela i gradove, prikupio na bh putevima i cestama.

Po mnogo čemu je neobičan Šefik Vojniković i brojna su iznenađenja koja može pokazati znatiželjnicima, kao što je numizmatička zbirka starog novca, satre gramofonske ploče, pa i gramofonski aparat koji je ispravan i kojeg vlasnik često koristi. U slobodno vrijeme Vojniković se bavi i svojim omiljenim poslom, inovacijama i elektro instalacijama i na raznovrsan i kreativan način ispunjava svoje slobodno vrijeme.

KOMENTARI