instant fap

“Seljaci iz staračkih domova”

“Seljaci iz staračkih domova”

Ne želeći prećutati laž i glupost koja je ovih dana prosipana iz Izbornih štabova SBB-a i SDP-a Sanskih političkih gubitnika, a kao član Izbornog štaba SDA i šef tima za analizu, odlučio sam zbog istine analitički poredati kvantitativne činjenice vezano za izborne rezultate i reakcije na njih.

Povod za ovo moje pisanje je i gostovanje Šemsudina Habibovića (SBB) na TV USK-a koji je cijeli nastup iskoristio da blati sanski SDA i Sanjane i laže bez ikakvog stida, što je na kraju i voditelj Ramić S. prozreo. Prvo je tokom postizborne večeri SBB u medijsku javnost plasirao kako Redžo ubjedljivo vodi ispred kandidata SDA Avdagića. Na isti način kako je i Radončić davao izjave kako vodi nad Izetbegovićem pa onda svoj poraz pravdao krađom glasova. Redži je to bilo malo teže jer se ovaj menadžerski stručnjak za „cijevi“ nije uspio ni na drugo mjesto po glasovima plasirati.

Nakon što su i konačno saznali da je SDA pobjednica ovih izbora na svim nivoima vlasti pa i u Sanskom Mostu, krenula je žestoka kampanja protiv SDA, pokušavajući naći kakav takav izgovor izbornog debakla. Konferencija za novinare trojice političkih „staraca“ Kurbegovića, Selmana i Eminića, na kojoj su optužili SDA za krađu 30 glasova, vrhunac je političke gluposti. Tada su jasno poručili kako nekakva opozicija sa SNSD-om u vijeću ima 18 mandata, što bi značilo da SDA ima 13.

Prema rezultatima do kojih je došla lokalna izborna komisija SDA je osvojila 4664. A prema preliminarnim rezultatima do kojih je došla Centralna izborna komisija u Sarajevu, SDA ima oko 40 glasova više ili 4696. Dakle, prebrojavanjem na lokalnom nivou SDA je neznatno oštećena, ali mi zbog toga nikoga ne napadamo, iako i deset glasova može utjecati na dodjeljivanje mandata. Ono što je ovdje važno napomenuti, na lokalnim izborima 2008 g. nakon prebrojavanja SDA je imala glasova za dobivanje 16 mandata. Međutim, nakon što je CIK pribrojio 178 glasova iz dijaspore i 86 glasova iz mobilnog tima i nepotvrđenih glasačkih listića, SDA Sanskog Mosta je dobila još dva mandata, odnosno ukupno 18 mandata. S obzirom na manju izlaznost i manji broj važećih listića i sa manjim brojem ne prebrojanih glasova SDA ima šansi povećati broj mandata.

Naša OO SDA je jedina sa kantona koja ima svog promatrača i u CIK-u jer smo i do sada bili grad sa najvećom  dijasporom (glasovi poštom). Prema informacijama od našeg promatrača (J.E.), SDA je već do jučer sa prebrojanim glasovima na nivou države dobila tri načelnička mjesta i 26 vijećničkih mandata na već osvojenih oko 600. Konkretno, u izborima za načelnika Kalesije kandidat SDA Omerović Rasim imao je oko 30 glasova manje od kandidata SDP-a Hadžić Dževada. Glasovima dijaspore kandidat SDA ga je već pretekao.

Potpuno je za SDA irelevantno ko će i koliko osvojiti mandata, jer je to na kraju stav naših građana i mi ćemo ga kao demokratska stranka i prihvatiti. Problem je zapravo sa kakvim smo ciljevima ušli u kampanju. SDA je veliki broj tribina i skupova iskoristila da predstavi kandidate i svoj program a drugi da vode borbu protiv SDA i samo je to razlog njihovog poraza. Šemsudin Habibović vodeći dalju borbu protiv SDA, laže na TV USK-a kad kaže da „kandidati SDA priznaju da nemaju ekonomski program“, a naš (programski) bilten koji smo dijelili u petak na centralnom skupu i štandovima (u 5000 primjeraka) na 6 strana razrađuje strateške ekonomske smjernice u segmentu privrede i poljoprivrede. Poseban dodatak ovom programu (letak) jesu investicije u infrastrukturi gdje su uneseni svi prijedlozi naših građana koje smo direktno dobili na tribinama i koji su za nas obavezujući. Dio našeg izbornog programa (biltena) su i pobrojana 94 projekta koje smo zajedno sa našim građanima realizirali. Dakle, pred naše smo birače iznijeli i naš četverogodišnji učinak, i strateške smjernice što ćemo to raditi sa našim partnerima – građanima u budućem četverogodišnjem mandatu. Nije nam poznato ili barem nismo naišli na slične programske dokumente drugih stranaka, ali nas to nije ni zanimalo. Posebnu uvredu građanima Sanskog Mosta iz ruralnog (seoskog) područja Habibović je učinio izjavom kako su naša sela „starački domovi“, povezujući to sa slabom izlaznošću. A prosječna izlaznost na biračkim mjestima seoskog područja veća između 10 i 15 posto od onih u gradskom području. Primjera radi na biračkim mjestima Fajtovaca, Demiševaca, Okreča, Kijeva, Čaplja, Šehovaca i Trnave izlaznost je između 45 do 50 posto. Međutim, istina je da je izlaznost u Vrhpolju i Hrustovu nešto manja od opštinskog prosjeka. Ali je svakome jasno da je samo u Hrustovu  pet puta ubijeno više Bošnjaka nego u cijelom Mrkonjić gradu odakle je Habibović. U njegovom rodnom selu Baljvini, fala Allahu ostala nedirnuta džamija i većina kuća Bošnjaka a u Hrustovu i Vrhpolju ni kamen na kamenu ostao nije. Najveći broj poginulih pripadnika A BiH je iz Hrustova i Vrhpolja. Najveći broj porodica šehida. I svi prošli logore, torture i mučenja. Pa valjda je ovaj genocidni demografski udar dovoljan razlog da opravdamo slabu izlaznost ovih mjesnih zajednica koje je komunizam i prije rata ciljano protjeravao u zapadnoevropske zemlje. Uz veliku čast Mahalčanima koji su izašli na izbore sa većim procentom od opštinskog, najslabija je izlaznost na gradskim biračkim mjestima gdje živi g. Habibović, pa ja ne mislim da to centralno gradsko naselje trebamo etiketirati „seljačkim staračkim domovima“.

Pa na kraju ni građane na biračkom mjestu br. 004 (tržni centar – pijaca) gdje je izašlo svega 20% birača, gdje živi veliki broj iz rodnog Habibovićevog Mrkonjića, ja neću, i niko ne smije grubo etiketirati „seljacima“ i „starcima“ kako je SBB i SDP otvoreno  u kampanji nazivao Sanjane iz ruralnog područja. Pa i stav Azemine Helić kako se u sela previše ulaže ipak je na kraju najviše koštao brčansku „građanku“ koja nije ušla u vijeće, a koja je udana za čovjeka sa sela (Z.H.), prijavljenog u Podovima na adresi nezakonito izgrađene vikendice. Dragi naš su„građaninu“ Habiboviću najmanje što ste mogli uraditi poslije izbora bilo je da se izvinite Sanjanima i ti, i propali tzv. „načelnik“, zbog činjenice da si sa suprugom Majdom bacao letke po našim lijepim ulicama. Bili ste nekad uz SDA, pa ste u jednoj godini tri stranke promijenili i potpuno sam siguran da ne pripadate ni jednoj i da se rukovodite ličnim interesom, i to je vaše pravo. Ali vas molim da poštujete korektne Sanjane, i iz grada i iz sela, koji se nikada tako nisu dijelili. I na kraju, prestanite se boriti protiv SDA, svi su takvi loše prolazili. Na kraju građani Sanskog Mosta su kazali kome vjeruju ubjedljivim izborom načelnika Avdagića, a i velikim brojem glasova za SDA. SDA i kad je imala ubjedljivu većinu u općinskom vijeću birala je na čelne pozicije ljude iz drugih partija uvažavajući ustavne odredbe i prava drugih naroda. Naš cilj nije raditi protiv drugih, nego radit s drugima za bolji i prosperitetniji Sanski Most i BiH u cjelini. Ja se g. Habiboviću kao „seljak“ ne stidim svoga Naprelja i ni jednog sela u Sanskom Mostu, a vjerujem ni vi svoje Baljvine…

 

 

Fazir Vukalić

 

Na osnovu tribina i skupova SDA, te prijedloga i sugestija naših građana u svim mjesnim ograncima, OO SDA Sanskog Mosta donosi Platformu djelovanja lokalne vlasti u segmentu poboljšanja infrastrukture u periodu 2012 – 2016 godine.

 1.    Izgraditi kanalizacionu mrežu i saobraćajnicu u Željezničkom naselju.

2.   Završiti započetu izgradnju kanalizacione mreže, gradskih i prigradskih naselja: Mahala, Prvomajska, Redak, Muhići, Otoke, Alagića polje.

3.   Asfaltirati i modernizovati sve gradske ulice (trotoari i zelene aleje).

4.   Asfaltirati preostale lokalne i nekategorisane puteve i zaseoke (asfalt do svakog sela i zaseoka).

5.   Modernizirati javnu rasvjetu u užem gradskom području, osvijetliti gradske  ulice i sva naselja koja nisu osvijetljena.

6.   Nastaviti sa realizacijom programa vodozaštite uređenjem korita rijeka i potoka koji plave njive i polja (Tomina, Čaplje, Krkojevci, Šehovci, Trnova, Pobriježje, Zdena, Husimovci).

7.   Završiti gradski most i urediti područje oko mosta.

8.   Izvršiti rekonstrukciju mašinskog mosta u Mahali sa dvije vozne trake.

9.   Izgraditi novi most u Trnovi i put prema Novom Naselju. 

10. Inicirat ćemo i pomoći izgradnju trotoara uz regionalnu cestu R – 405 Sanski Most – Šumari.

11.  Izvršiti rekonstrukciju mostova (Radinovac, Zdena – 3 mosta, Čaplje, Kijevo, Tomina, Pobriježje, Stari Majdan, Donji Kamengrad na putu R – 405 i MZ Gornji Kamengrad – 3 mosta na putu R – 405).

12. Sanirati DTV Partizan i izgraditi dječija sportska igrališta u svim naseljenim mjestima.

13. Nastaviti sa izgradnjom dječjih igraonica u svim M.Z.

14. Izgraditi biciklističke staze do vrela Zdene i Dabra i pješačke staze uz Sanu u gradskom dijelu i stazu uz Blihu.

15. Urediti ostala odmarališta i izletišta (vodopad Blihe, Dabarska i Hrustovačka pećina).

16. Urediti sve parkove i zelene površine na cijeloj općini.

17. Završiti vodovod iz Slatine preko Čirkića sa Gornjim i Donjim Kamengradom i Husimovcima, te spojiti sa gradskim vodovodom jednim krakom, drugim krakom preko Modre i Fajtovaca pojačati vodosnabdijevanje prema Naprelju, Goricama i Skucanom Vakufu.

18. Dovesti gradski vodovod u Hrustovo Begiće i Jezerce.

 

Napomena: Portal inmedia.ba ne odgovara za sadržaj članaka potpisan od strane trećih osoba objavljenih na društvenim medijima i u komentarima članaka iz razloga što ne može u potpunosti kontrolirati sve poruke. Dotične rubrike funkcioniraju kao oblik javnog medijskog dobra gdje građani slobodno izražavaju svoje mišljenje koje ne podliježe uređivačkoj politici Portala.

KOMENTARI