Šeranić: Moramo se spremiti za ono što nam dolazi od oktobra

HomeVijestiBiH

Šeranić: Moramo se spremiti za ono što nam dolazi od oktobra

NOVA Tri slučajeva zaraze u Sanskom Mostu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranićocijenio je kao nepovoljnu epidemiološku situaciju u RS-u u posljednje dvije sedmice, shodno porastu broju zaraženih lica koronavirusom.

Šeranić je istakao da, dok ne bude lijeka, vakcine, treba poštovati obaveze koje se odnose na mjere zaštite: “To je ono što nam daje mogućnost da preveniramo virus. Međutim, ono što treba da se zna je da, kada god relaksiramo mjere u zajednici, moraćemo ih pooštriti prema pojedincu.”

Kada je riječ o održavanju muzičkih festivala u RS-u, Šeranić je rekao da su se njihovi organizatori obraćali Republičkom štabu.

“S obzirom na to da se nisu mijenjale preporuke po pitanju okupljanja u vezi sa brojem lica, to je i dalje na snazi. Dok ne bude promijenjena ta mjera, festivali će biti odgođani ili otkazani”, rekao je Šeranić.

Govoreći o relaksaciji mjera kada je riječ o ugostiteljstvu, Šeranić je rekao da će biti moguće razgovarati o tome ukoliko se smanji broj zaraženih ili se smanji pritisak na bolnice.

Šeranić je rekao da zdravstveni radnici dobijaju kontinuirano pojačanje, dodavši da se RS mora pripremati za ono što slijedi već od oktobra, a to je niz upala pluća različitih uzročnika, te da tada treba zbrinjavati ljude, a da se epidemiološki radi kada je riječ o virusu korona.

Prema njegovim riječima, RS je uvijek raspolagala dovoljnom količinom lične zaštitne opreme, dodajući da donacije kontinuirano dolaze od marta i raspoređene su prema zdravstvenim ustanovama, piše Srpskainfo.

Govoreći o planu odgovora na pandemijsku influencu, Šeranić je rekao da BiH nema taj plan, dok RS ima. On je rekao da Ministarstvo zdravlja od 2010. godine ima i plan komunikacije u kriznim situacijama u oblasti javnog zdravstva, koji je aktiviran, ažuriran i korišten sve ovo vrijeme.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: