Sergej Milinković-Savić i Haris Seferović u Kataru

Homeinmedia danas

Sergej Milinković-Savić i Haris Seferović u Kataru

Seferović o Srbiji: Utakmica kao svaka druga jer nikad nisam živio u BiH

Sanski Most je grad u sjeverozapadnoj Bosni koji danas službno pripada Unsko-sanskom Kantonu odnosno Federaciji BiH. Kako mu i ime kaže, grad se nalazi na rijeci Sani. Ova rijeka je za grad toliko važna da ga njegovi stanovnici skoro bez izuzetka ne zovu njegovim službenim imenom nego skraćeno prisno i jednostavno: Sana. 

Ima Sanski Most i drugi „nadimak”: grad na devet rijeka. Otkud sad devet? Zato što se u gradu i okolini u Sanu uliva osam pritoka: Sanica, Dabar, Zdena, Bliha, Majdanska reka, Japra, Sasinka i Kozica.

Pošto se reprezentacija Bosne i Hercegovine nije kvalifikovala na Svetsko prvenstvo, većina ljudi tamo neće ni za koga strastveno navijati, mada će po komšijskoj liniji poneko navijati za Hrvatsku. A opet, po zavičajnoj i lokalpatriotskoj logici, trebalo bi da bude i navijača Srbije i Švicarske, dvije zemlje, dakle, koje će drugog decembra igrati meč koji vrlo vjerovatno može biti odlučujući za obje selekcije.

Jer igrači koji bi u obje reprezentacije mogli biti oni od kojih se očekuje da poentiraju, imaju (najmanje) jednu zajedničku osobinu: očevi su im, naime, rođeni u Sanskom Mostu.

Hamza Seferović, otac Harisa Seferovića, napadača reprezentacije i Galatasaraja (a ranije i igrača Benfike, Ajntrahta iz Frankfurta, Real Sosijedada, Fjorentine i Grashopera) rođen je 1965. u Sanskom Mostu. Oženivši Šefiku, Hamza je u svojim ranim dvadesetim, odnosno osamdesetih godina prošlog vijeka, pre raspada Jugoslavije, dakle, otišao za Švicarsku kao gastarbajter.

Neposredno prije nego će njegovu Bosnu progutati požar rata, u februaru 1992. Hamzi se u gradiću Surzeu, gradiću koji je tada imao manje od deset hiljada stanovnika i bio osjetno manji od rodnog mu Sanskog Mosta, rađa sin Haris.

Već kao omladinac, Haris Seferović pokazuje izrazit talent. Iako se govorkalo da bi mogao zaigrati za BiH, odlučio se za Švicarskuprošavši kroz sve starosne selekcije. Za seniorsku reprezentaciju je u 88 nastupa postigao 25 golova, vrlo često u važnim utakmicama.

Nikola i Sergej

Nikola Milinković rodio se takođe u Sanskom Mostu, ali tri godine posijle Hamze Seferovića. Imajući u vidu veličinu grada, teško je zamisliti da se nisu sretali po školskim hodnicima, na igralištima, u parkovima, na ulicama.

Nikolu je sport od malih nogu jako privlačio, naročito fudbal. U vrijeme kad se Hamza preselio u Švicarsku, Nikola igra za lokalni fudbalski klub „Radnički” iz Zdene, naselja koje je praktično predgrađe Sanskog Mosta.

Dok nad Evropom vise kišni oblaci, pogledi se okreću kao stadionima na kojima će predstavnici 32 svjetske države voditi simbolički rat u kojem će svoju ulogu igrati i sinovi dvojice muškaraca rođenih u Sanskom Mostu. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0