Serološka testiranja zdravstvenih radnika

HomeLokalne temeSanski Most

Serološka testiranja zdravstvenih radnika

Uvijek uz svoje sugrađane – Nada Elijaš

Higijensko epidemiološka služba ovih dana provodi serološka testiranja zaposlenika Dpma zdravlja u Sanskom Mostu, potvrdila je za RTV „Sana“ načelnica te službe, dr. Nada Elijaš. Prema njenim riječima, testiranja se provode u skladu s planom Ministarstva zdravstva Unsko sanskog kantona.

Serološka testiranja ne služe da se njima utvrdi prisutnost bolesti kovid 19, već se na taj način pokušava utvrditi prisutnost antitijela na virus koji uzrokuje bolest. Drugim riječima, ova testiranja mogu pokazati da li je neka osova preboljela bolest izazvanu koronavirusom ili neku sličnu infekciju uslijed koje su se u organizmu razvila odbrambena antitijela. U prvom turnusu koji je obavljen, u Domu zdravlja urađeno je 48 seroloških testova i šest je bilo pozitivnih.

„Znači ove osobe nisu pozitivne na koronavirus, nego imaju povišena antitijela koja ukazuju kako su u skorašnje vrijeme, možda prije nekoliko mjeseci, prebolovali infekciju uzrokovanu nekim virusom, mada ne mora značiti kako je riječ o koronavirusu“, istakla je dr. Elijaš. Ona je dodala kako će serološkim testiranjima biti obuhvaćeni svi zaposlenici sanskih zdravstvenih ustanova.

Kada je riječ o testovima na koronavirus, svi testovi koji su u proteklih nekoliko sedmica upućeni u Sarajevo bili su negativni, što znači da u Sanskom Mostu nema novooboljelih. Prema mišljenju stručnjaka, virus je značajno oslabio, a u ovome trenutku struka nije u potpunosti saglasna da li će se i u kojem obimu njegova aktivnost vratiti kada prođe ljetni period.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: