instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

„Šetnja za istinu i nezaborav“ – 26 godina od stradanja i progona

„Šetnja za istinu i nezaborav“ – 26 godina od stradanja i progona

Obilaskom više lokaliteta na području Općine Sanski Most i šetnjom koja je nazvana „Šetnja za istinu i nezaborav“, danas je obilježena 26. godišnjica početka napada srpskog agresora na Mahalu, Muhiće i Otoku. Ovaj događaj bio je uvod u kasnija tragična dešavanja i pogrom koji je izvršen nad nesrpskim stanovništvom. Paravojne formacije SDS-a te regularne i rezervne jedinice JNA, na današnji dan 1992. godine započele su granatiranje pomenutog dijela Sanskog Mosta.

Na ovaj dio grada u samo dva dana palo je više hiljada projektila koji su razarali stambene objekte i sijali smrt. Nakon bjesomučnog granatiranja srpske formacije su započele etničko čišćenje, što je podrazumjevalo ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva. Predstavnici općinske vlasti na čelu s načelnikom Farisom Hasanbegovićem, boračkih i udruženja žrtava, političkih partija i drugih organizacija, učenici osnovnih škola te brojni mještani, okupili su se danas ispred spomen obilježja koje sjeća na 75 šehida i poginulih mještana Mahale, Muhića i Otoke. Nakon toga prisutni su se uputili ka Hegića kući koja se nalazi u naselju Muhići. Tokom napada na taj dio sanske općine, u ovome objektu se dogodio prvi veliki zločin na području općine Sanski Most. U podrumu tog stambenog objekta ubijeno je devet nevinih civila koji su tu potražili spas od granatiranja, među kojima i trudnica u osmom mjesecu trudnoće. Na spomen ploču koja sjeća na ovaj događaj danas su položeni vijenci s cvijećem, te je učenjem fatihe odata počast nevinim žrtvama. U okviru šetnje, koja predstavlja i svojevrsni čas historije, učesnici su posjetili objekat Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu.

Glavna gradska džamija je bila jedan od brojnih islamskih objekata koji su porušeni za vrijeme okupacije grada. U nastavku „Šetnje istine i nezaborava“ učesnici su položili cvijeće na spomen ploču posvećenu doktoru Mehi Alagiću, koji je mučki ubijen nedaleko od gradskog mosta na današnji dan 1992. godine. Doktor Meho, kako su ga prijatelji i sugrađani zvali, bio je jedan od intelektualaca koji su se među prvima našli na udaru okupatorskih vlasti i mučki je ubijen na kontrolnom punktu koji se nalazio na početku gradskog mosta. Učesnici šetnje su posjetili i kuću, Naila Selmana, koji je među prvim iskazao hrabrost suprotstavljajući se srpskim agresorima. Na kraju, organizovana je posjeta gradskoj sportskoj dvorani u Sanskom Mostu. Ovaj sportski objekat bio je krajem maja i u mjesecu junu 1992. godine koncentracioni logor gdje je zatvoreno preko hiljadu građana uništenih naselja Mahale, Muhića i Otoke.

Učenicima osnovnih i srednjih škola na ovom mjestu održan je čas historije o tim sudbonosnim danima, te je polaganjem cvijeća i učenjem fatihe odata počast svim nedužno ubijenim građanima.

KOMENTARI