instant fap
NaslovnicaLokalne temeSanski Most

„Šetnja za istinu i nezaborav“

„Šetnja za istinu i nezaborav“

Tradicionalnom manifestacijom „Šetnja za istinu i nezaborav“ u ponedjeljak 27. maja, biće obilježeni Dani stradanja građana Sanskog Mosta iz 1992. godine.

Danas će brojne delegacije i građani posjetiti više lokacija gdje će na spomen ploče položiti cvijeće i odati počast svim nastradalim s početka agresije na ovaj grad.

Manifestacija počinje u naselju Mahala u 9 sati i 30 minuta polaganjem cvijeća ispred spomen obilježja posvećenog mještanima naselja Mahala, Muhići i Otoke.

Nakon toga u naselju Muhići, u 10 sati ispred Hegića kuće, biće položeno cvijeće na spomen ploču i odata počast nevino ubijenim sanskim civilima. U 10 sati i 30 minuta biće upriličen čas historije u prostoru harema Hamzibegove džamije, koja je srušena 27. maja 1992. Godine. Potom će se u 10 sati i 45 minuta cvijeće položitii i na spomen ploču dr. Mehe Alagića kod gradskog mosta, a nakon toga položiće se cvijeće na spomen ploču Nailu Selmanu u Prijedorskoj ulici.

U 11 sati biće upriličena posjeta i gradskoj dvorani, koja je krajem maja i u mjesecu junu 1992. godine bila koncentracioni logor gdje je zatvoreno preko hiljadu građana iz sanske općine.

Organizacioni odbor za obilježavanje 27 godišnjice od početka stradanja građana Sanskog Mosta uputio je javni poziv građanima da svojim prisustvom uveličaju obilježavanju ovog historijskog datuma.

KOMENTARI