Šetnja za Mahira: Lovrenović poručio ‘zločin bez kazne je najgori zločin’

HomeVijestiBiH

Šetnja za Mahira: Lovrenović poručio ‘zločin bez kazne je najgori zločin’

Dubravko Lovrenović: Zašto smo reagovali tek poslije Mahirove dženaze?

spred Trga djece Sarajeva krenula jeprotestna kolona građana, “Šetnja za Mahira”.

Sarajlije su se uputile prema Marijin Dvoru do zgrade institucija BiH, a u koloni su i Mahirova majka Alisa Mahmutović i očuh Dubravko Lovrenović.

O vršnjačkom nasilju govorit će danas i Azra Mujkić, majka dječaka Haruna (11), koji je smrtno stradao u učionici broj 12 OŠ “Musa Ćazim Ćatić” 13. septembra prošle godine, te Mahirova drugarica iz školske klupe OŠ “Aleksa Šantić” Amina Agić. Na želju majke Alise bit će emitovana i Lacrimose – Uplakana Wolfganga Amadeusa Mozarta.

U znak sjećanja na Mahira koji je bio odličan učenik na platou bit će postavljena prazna školska klupa i stolica, koja oslikava prazninu nakon njegove tragične smrti.

Roditelji i građani nose veliki transparent sa Mahirovom slikom i natpisom “Stop vršnjačkom nasilju”. Svaki građanin dobio je i ljubičastu traku, koja simbolizira borbu protiv vršnjačkog nasilja.

“Mi želimo mirnu šetnju. Voljeli bih da bude što više ljudi, ali nama je podrška jednog čovjeka dovoljna da znamo da nismo sami. Biti sam u tragediji je naužasnije”, kazao je Lovrenović koji je danas najavio da će nastaviti borbu, bez obzira za sve.

Poručio je i kako zločin koji ostane nekažnjen – najgori zločin.

Protestna šetnja organizira se 40 dana nakon samoubistva dječaka, nakon čije je smrti Kantonalno tužilaštvo Sarajevo u saradnji sa MUP-om KS pokrenulo i zvaničnu istragu, a zbog sumnje da je Mahir bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Mirna šetnja bit će održana danas i u Londonu, Cirihu, kao i drugim brojnim evropskim i svjetskim gradovima. Na ulice će izaći i građani nekoliko gradova u BiH.

Lovrenović je najavio da će Fondacija “Mahir i Aleksa” sa radom krenuti za mjesec dana, ističući da će kompletna dokumentacija o radu bit predata iduće sedmice. Kazao je i da su već pronašli prostoriju u koj će biti smještena Fondacija, koa i osobu koja će je voditi.

Radiosarajevo.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0