Shelby Cobra Concept prodan za 2,64 miliona dolara

HomeAUTO

Shelby Cobra Concept prodan za 2,64 miliona dolara

KIA teaserom najavila novi Sportage, specijalna verzija za Evropu

Unikatni Shelby Cobra Concept prodan je za znatno veći iznos od očekivanog.

Ford Mustang Shelby GT500 trenutno je jedini koji nosi ime američkog automobilističkog velikana Carrolla Shelbyja, a njegova veza s Fordom datira još iz šezdesetih godina prošlog stoljeća kada ga je američka kompanija angažovala da pomogne u važnoj misiji, a to je pobjeda nad Ferrarijem na Le Mansu. Prije nego je počeo stavljati Fordove V8 motore u cestovne Mustange i “ukrašavati” ih potkovicom, Shelby ih je “gurao” ispod haube britanskog modela AC Ace. To je zapravo bilo rođenje originalne Shelby Cobre za čije primjerke kolekcionari širom svijeta mnogo plaćaju.

Ford je primijetio rast popularnosti ovog automobila te je 2004. godine odlučio proizvesti modernu interpretaciju, no to se nije ostvarilo zbog recesije. Projekt je otkazan, ali je koncept preživio te je sada dobio novog vlasnika koji je za njega izdvojio impresivnih 2,64 miliona dolara. Prethodno se procjenjivalo da će automobil biti plaćen između 1,5 i 2 miliona dolara.

Automobil pokreće 6,4-litarski atmosferski V10 motor koji razvija 605 KS. Ovaj motor je ekstremno rjedak, jedan je od samo četiri ikada napravljena. Uparen je s Ricardo 6-stepenim manuelnim mjenjačem baziranim na onom iz prve generadije Forda GT, a snagu prenosi na stražnje točkove.

Legendarni Shelby je lično vozio automobil nekoliko stotina kilometara na stazi Irwindale Speedway u Kaliforniji.

Prethodno je automobil 2017. godine prodan za 825.000 dolara kada je izvezen iz skladišta, a sredstva su otišla u dobrotvorne svrhe.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: