Sigurnost na sanskim ulicama. Gubimo živote u uličnom ruletu

HomeLokalne temeSanski Most

Sigurnost na sanskim ulicama. Gubimo živote u uličnom ruletu

Mirni protesti povodom napada pasa lutalica

Brzina života, posjedovanje automobila i strah roditelja za sigurnost njihove djece je rezultiralo da veliki broj  roditelja svoju djecu dovozi u škole. Svojim sudjelovanjem u saobraćaju stvaraju dodatne gužve i tako vlastitu, ali i drugu djecu dovode u opasnost.

Posljednjih dana svjedočimo velikom broju saobraćajnih nesreća i nažalost izgububljenim životom u Sanskom Mostu.

Prometne nesreće u BiH predstavljaju jedan od značajnih problema. Vodeći su uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.

Prema podacima Saobraćajne policije, osjetan je broj mladih koji olako shvataju ozbiljnost i odgovornost vozačke dozvole, što se primijeti i kod vozača koji nisu aktivni godinama nakon što dobiju dozvolu. Agresivnost za volanom, napominju oni, možda ima autodestruktivan motiv, ali je posljedica po sve učesnike saobraćaja. Kao tipične početničke greške u saobraćaju izdvajaju nepažljivu i dekoncentriranu vožnju, iznimno rizičnu, brzu, prekomjeran broj putnika, alkohol, opijate i pogrešan izbor vozila.

„I na kraju, kada nam odlazi neko drag, ne boli smrt, već boli sve ono što ide poslije. A poslije, nažalost, ne ide ništa. I upravo to ništa najviše boli… – Stefan Simić«.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0