instant fap

Sijalice sa vlaknom od volframa od 1. januara van prodaje u Evropskoj uniji

Računa se da će godišnja ušteda, po tom osnovu u EU biti jednaka potrošnji struje Rumunije.

sijalice

Od 2008. Evropska unija je donijela zakon o postepenom povlačenju klasičnih sijalica iz prodaje zbog veoma niskog koeficijent korisnog dejstva koji praktično iznosi svega od 5-10 odsto dovedene energije koja se pretvara u svjetlost, a ostalo ide na toplotu.

Francuska je 2009. zabranila upotrebu sijalica od 100W, 2010. od 60W, 2011. od 40, a od 1. januara 2013. neće biti ni sijalica od 25 W.

Klasična sijalica koju je pronašao engleski naučnik Džozef Vilson Svon, a unaprijedio Tomas Edisonkrajem 19. vijeka, biće zamijenjene fluorescentnim, halogenim i LED sijalicima, prenosi Tanjug.

Ubuduće će u EU u domaćinstvima i za javno osvjetljenje biti korištene savremene štedljive sijalice koji su evolutivni nasljednici fluorescentnih cijevnih sijalica, koje su postojale već tridesetih godina 20. vijeka.

„Fluo-cevi” proizvode dovoljno jaku svjetlost uz manju potrošnju struje, ali su njihovo „neprirodno” svjetlo, treperenje, dimenzije i neophodni dodatni elektro elementi uticali da budu veoma slabo zastupljene u domaćinstvima.

Savremene „štedljive” sijalice koje su se pojavile krajem osamdesetih godina prošlog vijeka, iako rade na istom principu kao velike „fluo-cevi”, znatno su unaprijeđene.

Sastavni dijelovi „štedljive” sijalice su posebno oblikovana minijaturna fluo-cev i odogovarajuća elektronika. Iste je veličine kao uobičajena sijalica sa užarenim vlaknom, proizvodi jaku i mirnu svjetlost čiji spektar odgovara ljudskom oku i troši u proseku 80 odsto manje električne energije.

Štedljiva sijalica od 20 W pruža istu količinu svjetlosti kao klasična od 100 W, a njen prosječan eksploatacioni vijek je od 8-12 puta duži, prenijela je agencija AFP.

KOMENTARI