Šimunović odbio BiH jer mu je Hrvatska u srcu i ne želi uzimati mjesto nekom od Zmajeva

HomeSport

Šimunović odbio BiH jer mu je Hrvatska u srcu i ne želi uzimati mjesto nekom od Zmajeva

Šimunovićev Celtic pobjedom otvorio sezonu
Nakon što je krajem jula prošle godine dobio potvrdu FIFA-e da je promijenio sportsko državljanstvo i da može igrati za BiH, Šimunović se odazivao pozivima bivšeg selektora reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića. Ipak, uprkos tome, Šimunović do sada nije upisao nijedan nastup.

Posljednji poziv koji mu je uputio novi selektor Robert Prosinečki, Šimunović je odbio, dok je u prethodnim situacijama izostajao zbog povreda.

Sada je poznato i obrazloženje zašto se nije odazvao Prosinečkom, a ono kaže da se vjerovatno više nikada neće ni odazvati. Sve je objasnio trener Celtica Brendan Rodgers.

“Pričao je sa mnom tokom sedmice. To je jednostavno, zaista. On ima poštovanje prema selektoru BiH, koji je visoko cijenjeni bivši reprezentativac Hrvatske. Mislim da je promijenio državljanstvo, jer je osjetio da bi mogao igrati za BiH, ali je bio zaista iskren i hrabar u odluci. Kad je otišao tamo, nije se osjećao ispravno. Hrvatska je u njegovom srcu, a također mislim da je osjetio da bi uzeo mjesto nekon bosanskohercegovačkom igraču koji zaista želi igrati za BiH. Ako je bilo ikakvih sumnji vezanih za njega, on nije htio blokirati nekog drugog u reprezentaciji. Od njega je bilo hrabro to što je nazvao selektora i to mu rekao”, kazao je Rodgers.

Jozini roditelji su iz Bosne i Hercegovine, ali je on rođen u Zagrebu. Na prvom okupljanju u reprezentaciji BiH krajem avgusta prošle godine Šimunović je kazao da je dolazak u redove Zmajeva njegova konačna odluka.

“Dugo smo pričali o svemu i, Hrvatska je moja domovina, a Bosna moja djedovina. Jednostavno emocije su bile podijeljene i nakon što sam sjeo i razgovarao sa svojom obitelji odlučio sam igrati za Bosnu i Hercegovinu. To je moja definitivna odluka, zaista se radujem i jedva čekam predstojeće utakmice”, rekao je tada Šimunović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0