instant fap
NaslovnicaBiH

Sindikati GP BiH najavili mogućnost generalnog štrajka

Sindikati GP BiH najavili mogućnost generalnog štrajka

Sindikati Granične policije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i Sindikat državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudskoj vlasti i javnim ustanovama BiH, najavili su mogućnost generalnog štrajka.

To je rečeno danas na press-konferenciji održanoj u sjedištu Granične policije u Sarajevu. Kao razlog je navedeno nezadovoljstvo članova ovih sindikata zbog smanjenja plaća koje im najavljuju odredbe predloženog državnog zakona, odobrenog jučer u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ako ga odobri i Dom naroda, značit će kršenje radnih prava uposlenika u državnim institucijama i udar na status policijskih službenika jer predviđa da plaće mogu biti smanjene 28 posto, i to na dosadašnje smanjivanje i do 32,5 posto, izjavio je Svevlad Hofman, potpredsjednik Sindikata granične policije BiH. Hajrudin Hasanović, predsjednik Upravnog odbora Reprezentativnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenih u institucijama BiH, vjeruje da će danas poslijepodne biti donesena odluka o generalnom štrajku. Naveo je i da je zaposlenicima koje okuplja taj sindikat poslodavac smanjivao plaću i do 33 posto. Sindikalci navode da su ogorčeni i zato što iz Vijeća ministara BiH ne žele slušati njihove probleme. Mogući štrajk neće dovesti u pitanje sigurnost bosanskohercegovačkih granica, ali će radne aktivnosti službenika svesti na neophodne akivnosti, rečeno je. Kod pripadnika SIPA-e, aktivnosti će se svoditi samo na hitne istrage i uhićenja, rekao je Edin Smajlović, sindikalni predstavnik tog sektora, dok Predrag Crnogorac, predsjednik Sindikata Granične policije, ne želi govoriti o tome kako će izgledati štrajk, ali uvjerava da sigurnost granica neće biti u pitanju.

Ermin Kadrić, sindikalac iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, izjavio je da se štrajk neće odraziti na sigurnost objekata i ličnosti, a kao ilustraciju o tome u kojim uvjetima rade on i njegove kolege, pokazao je staru uniformu od SIPA-e u kojoj se pojavio na press-konferenciji.

Svevlad Hofman je također kazao da su njegove kolege sindikalci, u samoinicijativnoj kampanji kojom žele saznati koliko se nositelji izvršne vlasti drže vlastitih javnih istupa o neophodnoj proračunskoj štednji, došle do informacije da su Nikoli Špiriću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH u proteklom mandatu, plaćani troškovi stanovanja u tom razdoblju iako je imao stan u Sarajevu.”Ako se informacija pokaže točnom, bit ćemo prinuđeni da se obratimo tužiteljstvu”, rekao je Hofman.

(Fena)