instant fap

Sinu afričkog diktatora oduzeta vila u Parizu

Francuske vlasti zaplijenile su luksuznu rezidenciju u u Parizu, vlasništvu četrdesettrodišnjeg sina predsjednika Ekvatorijalne Gvineje Teodorina Nguema Obianga, koji je osumnjičen za organizovano pranje novca i sticanje imovine zlopotrebom položaja i korupcijom.

Zaplijenjena luksuzna vila u Parizu procjenjuje se na 100 do 150 miliona eura, a smještena je na elitnoj aveniji Foš. Vila ima šest spratova i nekoliko hiljada kvadratnih metara.

Sudija pariskoga suda Rože Le Loar izdao je i međunarodnu poternicu jer je bogati gvinejski zvaničnik odbio da se pojavi na sudu i izjasni o optužbama koje mu se stavljaju na teret, pišu mediji u Parizu.

Istraga je pokrenuta na osnovu izvještaja nevladinih organizacija i boraca za ljudska prava prema kojima se Teodorina Obianga Nguema i njegov otac kao i nekoliko afričkih lidera optužuju da su koristeći svoje pozicije i politički uticaj stekli nemjerljivo bogatstvo u Francuskoj, ali i drugim zemljama, prije svega u Americi.

U septembru 2011. godine, francusko pravosuđe je zaplijenilo petnaestak luksuznih automobila u njegovom vlasništvu, a u toj kolekciji bili su najnoviji modeli Maseratija, Rols rojsa i Aston Martina.

Njegov advokat Emanuel Marsinji rekao je francuskim novinarima da još nije dobio zvaničan nalog za hapšenje njegovog klijenta i dodao da nalog ionako nije pravno utemeljen jer njegov klijent ima diplomatski imunitet. Teodorin u svojoj državi obavlja visoku funkciju potpredsjednika države.

Sin predsjednika ove male afričke države odavno je poznat po svom rastrošnom životnom stilu.

Rastrošni sin privukao je pažnju svjetske javnosti kada je na nedavno završenom fudbalskom kupu Afrike u januaru ove godine igrače svoje nacionalne reprezentacije izdašno nagradio s milion američkih dolara u gotovini nakon njihove pobjede nad Libijom od 1:0.

Strijelca odlučujućeg gola dodatno je nagradio sa 20 hiljada dolara.

Paralelno s procesom koji se odvija pred francuskim pravosuđem, protiv Teodorina proces se odvija i s druge strane Atlantika. Ondje ga Američko pravosuđe optužuje ga da je, koristeći svoj politički položaj, kroz razne posredničke kompanije i agencije stekao imovinu vrijednu  stotinjak miliona dolara, za pranje novca koji je nelegalno stekao korupcijskim poslovima u svojoj zemlji. Prema evidenciji, plata Teodorina Obianga Nguema je manja od 100 hiljada dolara godišnje, ali je on uspio u SAD da prigrabi imovinu koja se, između ostalog, sastoji od 38,5 miliona dolara vrijedne luksuzne jahte, 30 miliona vrijedne kuće u Malibuu u Kaliforniji, Ferarija vrijednog pola miliona dolara…

Ekvatorijalna Gvineja ima površinu od samo 28 hiljada kvadratnih kilometara i jedna je od najmanjih država kontinentalne Afrike s manje od 700.000 stanovnika.

Riječ je o jednoj od najvećih afričkih izvoznica nafte, ali više od 70 odsto stanovništva živi u bijedi i neimaštini.

Prema izvještaju UN, manje od polovice ukupne populacije ima pristup pitkoj vodi, a čak 20 odsto djece zbog siromaštva i raznih bolesti umire prije pete godine.  Aktualni predsjednik preuzeo je vlast od svojeg strica 1979. godine, a na posljednjim predsjedničkim izborima odnio je uvjerljivu pobjedu osvojivši 95 odsto glasova.

Svjetske organizacije za ljudska prava ocjenjuju ga kao jednog od najgorih afričkih diktatora.

Eksploatacija nafte glavna je privredna grana, a posljednjih 15 godina svjetske naftne kompanije poput Ekson Mobila i Maraton Oila u eksploataciju tamošnjih naftnih polja upumpale su milijarde dolara, a vjeruje se da su neke od njih kao mito za dobijanje unosnih poslova  predsjedniku i njegovom sinu davali velike provizije i gradile za njih luksuzne vile.

 

(vijesti.ba/onasa)

KOMENTARI