SIPA u istočnoj Bosni uhapsila pet osoba osumnjičenih za ratni zločin

HomeVijestiBiH

SIPA u istočnoj Bosni uhapsila pet osoba osumnjičenih za ratni zločin

Frizeri imaju posla: Građani se odazvali akciji doniranja kose za djecu oboljelu od raka

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, više timova specijalne jedinice SIPA, na području Vlasenice, Milića i okoline, lociralo je i lišilo slobode petoricu osumnjičenih za ratni zločin.

Slobode su lišeni Jolović Branko, rođen 1957. godine u Milićima, Milošević Milomir, rođen 1961. godine u Vlasenici, Vukotić Nenad, rođen 1963. godine u Milićima, Lošić Nikola, rođen 1965. godine u Milićima i Milanović Dejan, rođen 1946. godine u Milićima.

Šesti osumnjičeni, Radomir Pantić lišen je slobode nakon ročišta u Sudu BiH, gdje mu se sudi za drugo kazneno djelo ratnog zločina.

Navedeni osumnjičeni su pod istragom i osumnjičeni su da su, u svojstvu pripadnika policijskih i vojnih struktura VRS, u proljeće 1992. godine, počinili ratni zločin nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području mjesta Zaklopača, općina Milići.

Navedeni zločin počinjen je 16.05.1992. godine, kada je prilikom organiziranog vojnoj i policijskog napada na mjesto Zaklopača, u njihovima domovima, dvorištima i okolnim objektima, ubijeno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i staraca (u napadu je ubijeno 11 djece), koji su ostavljeni mrtvi na mjestima ubojstva, da bi dan nakon toga bilo izvršeno uklanjanje leševa i njihovo ukopavanje u masovne grobnice.

Najveći broj posmrtnih ostataka, otkriven je u masovnoj grobnici 2004. godine, a do danas su otkriveni i ekshumirani posmrtni ostaci 54 osobe, dok se za ostalim žrtvama još uvijek traga.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, provelo je dugu i temeljitu istragu radi rasvjetaljavanja ovog zločina, tijekom koje su prikupljeni dokazi da su navedeni osumnjičeni sudjelovali u počinjenju ovog zločina.

Navedeni osumnjičeni pod istragom su zbog kaznenog djela zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima prema navedenim osumnjičenima.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0