instant fap

SIPA u Prijedoru uhapsila zločinca Darka Mrđu za kojim je bila raspisana potjernica

SIPA u Prijedoru uhapsila zločinca Darka Mrđu za kojim je bila raspisana potjernica

Kako Klix saznaje policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Darka Mrđu u Prijedoru za kojim je bila raspisana potraga Suda BiH i Interpolova potjernica.

Darki Mrđi je pravosnažnom presudom Suda BiH izrečena kazna zatvora od 20 godina zbog počinjenog krivičnog djela “Zločin protiv čovječnosti”.

“Preduzimajući niz operativno-taktičkih mjera i radnji, policijski službenici SIPA-e locirali su osobu za kojim je bila raspisana potraga Suda BiH i međunarodna potjernica NCB Interpola, nakon čega je i uhapšen”, izjavio je glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

U skladu s naredbom Suda BiH, uhapšeni će biti predat Kazneno-popravnom zavodu Foča, u daljnju nadležnost.

Podsjećamo, Mrđa je proglašen krivim da je 20. jula 1992. ubio dva nepoznata civila u zaseoku Sredice na području Prijedora, kao i da je s još dvije osobe istog dana iz naselja Tukovi odveo Saida Sadića, koji je ubijen dva kilometra od kuće. 

Vijeće je zaključilo da je van razumne sumnje dokazano da je 6. augusta 1992. prilikom transporta zatočenika iz logora “Omarska” na “Manjaču”, Mrđa fizički zlostavljao četiri lica, udarajući ih drvenim kolcem i šakama. Prema presudi, po dolasku pred “Manjaču”, Mrđa je iz autobusa izveo Dedu Crnalića i s drugim pripadnicima Interventnog voda ga tukao, usljed čega je ovaj zatočenik preminuo. Vijeće je zaključilo da je optuženi tada učestvovao u premlaćivanju još dva zatočenika.

Mrđa je proglašen krivim i da je narednog dana naredio zatočeniku Jasminu Ališiću da zadavi zatočenika Samira Đafića, što je ovaj i učinio.

KOMENTARI