instant fap

Širom BiH počela akcija ‘Smanji stres i glasaj za ženu’

Ispred sarajevske Vječne vatre danas je počela ulična akcija “Smanji stres i glasaj za ženu”, čime je i zvanično počela ovogodišnja kampanja “101 razlog zašto žene na lokalnim izborima”.

Aktivistice su sa građanima razgovarale o kampanji a dijeljene su i kuhače, antistres loptice, bedževi sa porukama da ‘glasaju za ženu’.

“Kampanja ‘101 razlog zašto žene na lokalnim izborima’ 2012. je svojevrstan protest zbog izuzetno lošeg položaja bh. žena u politici i nastavak je našeg programa za osnaživanje žena u političkom životu i mi ovim samo tražimo jednaka prava za sve”, rekla je Dženana Alađuz, direktorica Infohousea.

Dodala je kako ne može da shvati “zašto su žene dobre za sve, a nisu za politiku”. A činjenica je, kako kaže, da, mada žene čine 52 posto stanovništva u BiH, u politici ih je zastupljeno tek 17,01 posto.

Ovu zajedničku kampanju ženske grupe BiH, realiziraju 23 partnerske nevladine organizacije iz 14 gradova Bosne i Hercegovine. Danas, tačno u 11 sati počela je kampanja i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Livnu, Foči, Trebinju, Istočnoj Ilidži i Travnika.

Kampanja će biti realizirana u naredna tri mjeseca tokom koje će partnerske nevladine organizacije posebnu pažnju posvetiti ženskom glasačkom tijelu u ruralnim sredinama.

Tokom ove i naredne godine provodit će i četiri projekata koji imaju za cilj učešće žena u vlasti te osnažiti mlade političare i političarke u oblasti rodne politike.

Projekt je podržala Švicarska razvojna agencija (SDC), Kvinna till Kvinna Švedska, Rosa Luxemburg za jugoistočnu Evropu, te Fond otvoreno društvo BiH.

Klix.ba

KOMENTARI