instant fap

Sistem “dvije škole pod jednim krovom” će funkcionirati ukoliko bude zainteresiranih učenika

Sistem “dvije škole pod jednim krovom” će funkcionirati ukoliko bude zainteresiranih učenika

Ministrica Čerkez je kazala kako niko ne zna da li će biti interesa za upis djece u školu.

“Skupština SBK je donijela odluku za narednu školsku godinu. Projekt osnivanja mješovite srednje škole bit će realiziran samo ukoliko bude interesa roditelja i djece za upis u prvi razred. U toj srednjoj školi nastava će se odvijati na bosanskom jeziku, a ukoliko s druge strane ne bude interesa projekt neće zaživjeti”, pojasnila je ministrica obrazovanja u Vladi SBK.

Istakla je da bi prva generacija koja bi trebalo da krene u školu prema tom planu i programu, već u septembru trebala biti u školskim klupama.

“Ako se učenici ne žele upisati, to nije ništa novo. Data je samo mogućnost i bošnjačkoj i hrvatskoj djeci da nastavu pohađaju na svom jeziku, kao što je to slučaj i u drugim gradovima SBK. Od roditelja najviše zavisi da li će se učenici upisati u školu, jer je riječ o maloljetnim osobama. Nijedna vrata škole nisu zatvorena i djeca će imati mogućnost izbora”, dodala je ministrica Čerkez.

S druge strane, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce protivi se osnivanju nove srednje škole te nastavljaju borbu protiv podjele. Sudeći prema oprečnim stavovima vladajuće strukture u SBK i učenika, neizvjesan je plan obrazovanja u Jajcu.

Mladi u ovom bosanskohercegovačkom gradu i dalje su odlučni u borbi protiv projekta Mješovite srednje škole, a iz Vijeća učenika Srednje strukovne škole ističu da su od početka znali da će se dogoditi ovakva ili slična situacija, odnosno da će biti usvojene izmjene i dopune u vezi s Odlukom o osnivanju mješovite srednje škole.

“Želimo pripremiti određene stavke i odluke pomoću kojih ćemo pokušati otežati proces donošenja finalnih odluka, a koje se tiču osnivanja ‘dvije škole pod jednim krovom’. Smatramo da možemo pobijediti vladajuću strukturu i nadmašiti njihove odluke, a sve u korist učenika”, navode iz Vijeća učenika.

Također, Samostalni sindikat osnovnog i srednjeg obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine uputio je pismo podrške učenicima iz Jajca koji se, kako su naveli, bore protiv segregacije u školama.

Prošle godine je više od 30 učenika poručilo kako ne žele nacionalne podjele jer su svi oni kao jedno. Koliko je bitan glas budućnosti ove zemlje, pa i Jajca i Srednjobosanskog kantona, govori činjenica da im se na protestima nije obratio ni pridružio niko od predstavnika lokalne ili kantonalne vlasti. Ipak, podršku im je tada pružio ambasador OSCE-a u BiH Jonathan Moore.

KOMENTARI