Sistem za prepoznavanje registarskih tablica MUP USK-a: Na licu mjesta “ulovi” nesavjesne vozače

HomeLokalne temeUSK

Sistem za prepoznavanje registarskih tablica MUP USK-a: Na licu mjesta “ulovi” nesavjesne vozače

U protekloj sedmici MUP USK evidentirao 27 krivičnih djela i 38 saobraćajnih nesreća

Ministarstvo unutrašnjih poslova USK uskoro će staviti u upotrebu najmoderniji sistem koji će vršiti automatsko prepoznavanje registarskih tablica vozila, čime će se značajno unaprijediti i poboljšati bezbjednost u saobraćaju, potvrdio je ministar policije u ovom kantonu Anel Ramić.

Prema njegovim riječima, radi se o digitalnim uređajima koji će biti povezani sa bazom podataka, te će automatski na terenu moći identifikovati vozila koja su počinila saobraćajne prekršaje.

“Na ovaj način policiji će biti pojednostavljeno zaustavljanje takvih vozila, njihovo isključivanje iz saobraćaja, ali i efikasnija naplata kazni”, istakao je Ramić, dodajući kako je prednost ovakvih uređaja njihova mobilnost te mogućnost da se koriste stacionarno ili na policijskim automobilima.

Ramić kaže kako ovaj sistem nudi niz mogućnosti, od automatske notifikacije ukradenih motornih vozila, ukradenih i izgubljenih registarskih tablica, kao i registraciju višestrukih prekršilaca u saobraćaju.

Prema njegovim riječima, ovaj sistem je pilot projekat i u narednom periodu biće testiran na području Bihaća, a potom i u drugim gradovima na području Unsko-sanskog kantona.

“Mogućnosti uređaja su da na stotinu metara identifikuje tablice vozila, tako da će policija u istom trenutku znati da li vozilo treba eventualno zaustaviti. Također, sistem će pružati podatke da li je vozilo eventualno ukradeno, da li je sudjelovalo u izvršenju krivičnih djela ili je njegov vlasnik počinilac saobraćajnih prekršaja ili krivičnih djela”, kazao je Ramić.

On je dodao kako će ovakav sistem posebno doprinijeti u procesu naplate kaznenih prekršaja čiji su počinioci strani državljani i vozila sa stranim registarskim tablicama. Zbog činjenice da je takvim vozačima bilo omogućeno da napuste zemlju, a da pritom ne plate kazne za učinjene saobraćajne prekršaje, u posljednjih pet godina ostalo je nenaplaćeno oko 15 miliona maraka kazni, a takva potraživanja su vremenom otišla u zastaru. – pišu nezavisne.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0