instant fap

Sjećanje na 19. april 1992. godine: Početak okupacije Sanskog Mosta

Sjećanje na 19. april 1992. godine: Početak okupacije Sanskog Mosta

Povodom dvadeset i druge godišnjice od napada na zgradu općine, i zvaničnog početka okupacije općine Sanski Most u proteklom ratu, Udruženje logoraša općine Sanski Most održalo je danas pres konferenciju.

U svome obraćanju bivši logoraši i direktni sudionici ovih događaja govorili su o značaju ovog datuma u novijoj historiji Sanskog Mosta, te su još jednom skrenuli pažnju javnosti na sporo procesuiranje ratnih zločina počinjenih na području sanske općine u periodu 1992.- 1995. godina. Ovom prilikom evocirane su uspomene na 19. april 1992. godine i napad srpskih snaga na zgradu općine, kada je nasilno preuzeta vlast u Sanskom Mostu od strane SDS-a i srpskih paravojnih formacija, koje je logistički podržavala Jugoslovenska narodna armija. Ovaj događaj je bio uvod u hapšenja, logore, ubistva, etničko čišćenje i uništavanje imovine građana nesrpske nacionalnosti. Predsjednik udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, rekao je da je današnji dan prije dvadeset i dvije godina bio uvod u etničko čišćenje Sanskog Mosta. Za zločine koji su uslijedili, podsjetio je, odgavarao je vrlo mali broj počinilaca i niko iz vrha tadašnjih srpskih vlasti koje su kreirale i bile odgovorne za počinjene zločine.

On je ovom prilikom istakao da je općina Sanski Most, jedna od sedam općina u BiH, zbog koje se trenutno vodi sudski proces pred haškim Tribunalom Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću zbog počinjenog genocida. Tadašnji predsjednik izvršnog vijeća općine Sanski Most, Mirzet Karabeg, evocirao je uspomene na 19. april 1992. godine i na politička dešavanja koja su mu prethodila. Nasilno preuzimanje vlasti od strane SDS-a bio je dio scenarija koji se dešavao u velikom broju općina Bosne i Hercegovine, na prostoru koji je bio zacrtan kao dio Velike Srbije, naglasio je Karabeg, koji je do sada kao svjedok svjedočio pet puta u Hagu i jednom pred Državnim sudom BiH. Osman Talić, bivši logoraš, podsjetio je na događaje iz aprila i maja 1992. godine, pokušaje tadašnjih probosanskih snaga da se suprostave nadolazećoj velikosrpskoj agresiji, kao i na razmjere stradanja nesrpskog stanovništva koje će potom uslijediti.

Nasilno preuzevši vlast, 19. aprila 1992. godine, predstavnici SDS-a započeli su kampanju otpuštanja svih radnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz organa uprave, lokalnih institucija i preduzeća. Ovo je bio uvod u majska dešavanja kada se genocidna politika uništavanja i etničkog čišćenja pokazala u svom punom svjetlu. U Sanskom Mostu je od 1992. do 1995. godine ubijeno 785 građana, od toga 6 % mlađih od 18 godina i 13 % žena, zbog čega je pred Sudom BiH do sada izrečeno dvije pravosnažne i jedna nepravosnažna presuda, što je kako je danas istaknuto veoma malo u odnosu na razmjere počinjenih zločina. Po završetku pres konferencije upriličen je obilazak spomen-obilježja posvećenog ubijenim logorašima, i polaganje cvijeća na mjestu gdje je postavljen spisak ubijenih civila tokom protekle agresije. autor:radiosana

KOMENTARI