instant fap

Sjećanje na 420 ubijenih žena i djece

U povodu Međunarodnog dana nestalih osoba danas je u Prijedorskoj ulici u Sanskom Mostu postavljena instalacija sa 420 bijelih vreća za ekshumaciju, koje simboliziraju 420 nevino stradalih ključkih, sanskih i prijedorskih žena i djevojčica, ubijenih u genocidu u dolini rijeke Sane. 

 

Prema riječima aktiviste Udruženja Prijedorčanki „Izvor“, Edina Ramulića, opićine Ključ, Sanski Most i Prijedor su u agresiji na Bosnu i Hercegovinu doživjele istovjetnu sudbinu, nesrpsko stanovništvo je bilo izloženo brutalnom progonu. Ubijeno je preko 4.500 civila, a za oko 1.100 tijela se još uvijek traga. On ističe, da su ove općine obuhvaćene tačkama optužnice za genocid protiv najviše rangiranih srpskih vojnih i političkih lidera u ratu.

„Sansko udruženje logoraša i udruženje Prijedorčanki „Izvor“  prvi put u Sanskom Mostu obilježavaju Međunarodni dan nestalih. Odlučili smo da građanima ovoga grada pokažemo koliki je broj samo ubijenih žena u slivu rijeke Sane u općinama Ključ, Sanski Most i Prijedor. Radi se o 420 ubijenih žena i djevojčica i to je jedan imponzantan broj. Tijela 144 žene i djevojčice još uvijek nisu pronađena. Postavkom instalacije sa ukopnim vrećama čisto želimo da ljudi mogu vidjeti kolike su razmjere zločina bile na ovom području. Ubijanje žena je i dokaz genocida i mi se nadamo da će to biti i presuđeno u presudi Ratku Mladiću“, kaže Ramulić.

 

KOMENTARI