instant fap

Sjećanje na Belminu Ibrišević: Malena heroina koja je ujedinila BiH

Sjećanje na Belminu Ibrišević: Malena heroina koja je ujedinila BiH

Belmina Ibrišević, simbol borbe i protesta u Bosni i Hercegovini, čija je sudbina digla na noge cijelu državu, izgubila je bitku za život na današnji dan prije godinu dana. Njen kratki život ostavio je duboki trag u BiH.

141016012.10_xl

Belmini je bilo dijagnosticirano teško imunološko oboljenje po rođenju i trebala je otići na presađivanje koštane srži u Njemačku. No, nije imala pasoš i zbog toga je čekala. U bolnicu u Njemačku je stigla 13. juna 2013. godine.

Transplanatacija koštane srži je izvršena u mjesecu junu i Belminino stanje je bilo poboljšano. Četiri dana nakon operacije otvorila je oči i svi su plakali od radosti. No, uslijedile su komplikacije i 14 dana nakon operacije je vraćena na intenzivnu njegu. Borba malog anđela trajala je sedam mjeseci. Nažalost, nije izdržala.

Fatima i Edmir Ibrišević su prije šest mjeseci postali roditelji malene Selme koja je vratila radost u njihov dom. Međutim, kako nam je Fatima ranije kazala, njihove misli su stalno uz Belminu. Nažalost, Fatima je opet u bolnici sa kćerkicom Selmom. Danas joj sigurno nije lako. Kratko nam je uspjela reći da nema snage pričati.

“Opet sam u bolnici sa mojom Selmom. Nadam se da se neće zaboraviti šta je moja Belmina uradila za sve nas”, rekla nam je ova hrabra majka.

Na sreću, Selma je već bolje. Nekoliko dana je imala temperaturu, ali se uskoro vraća kući u Donju Orahovici iz tuzlanske bolnice.

Belmina Ibrišević je beba zbog koje su počeli protesti 5. juna u Sarajevu. Majke, očevi, rodbina, prijatelji, i građani BiH su ustali na noge i protestovali ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu i u drugim gradovima tražeći da se usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju kako bi bebe koje su rođene nakon 12 .2. 2013. godine imale JMB, mogle se liječiti i imati svoja osnovna ljudska prava.

Protesti su urodili plodom jer je Vijeće ministara BiH usvojilo privremenu odluku koja omogućava izdavanje JMB.

Malena heroina nas je napustila, ali zauvijek će ostati u sjećanjima građana BiH, koje je ujedinila u borbi za najmlađe.

KOMENTARI