instant fap
NaslovnicaSanski Most

Sjećanje na doktora Mehu

Sjećanje na doktora Mehu

Ovih dana se navršava dvadeset godina od brutalnog ubistva poznatog sanskog stomatologa Mehmeda Mehe Alagića. Doktor Meho, kako su ga Sanjani kratko zvali, brutalno je ubijen na punktu na lijevoj obali gradskog mosta. Na ovaj događaj i danas svjedoči mermerna ploča čije su postavljanje finansirale njegove kolege iz sanskog Doma zdravlja. Doktor Meho je bio vrsni stručnjak u oblasti stomatologije, vjerovatno jedan od najboljih na ovim prostorima. Među prijateljima, poznanicima i svojim Sanjanima važio je kao čovjek koji je izuzetno sklon humoru, šalama i dosjetkama.

Oni koji su ga poznavali kažu kako u društvu doktora Mehe nikada nije bilo dosadno. Osim toga, bio je veliki humanista i nesebično je pomagao svima koji su bili u nevolji ili su imali neki problem. U sanskom Domu zdravlja zaposlio se nakon okončanog školovanja i u ovoj zdravstvenoj ustanovi radio je u peridu od februara 1972. godine do svoje smrti.   Doktor Meho Alagić, kažu njegove kolege, nije imao dlake na jeziku.

Bio je istinoljubiv i po toj svojoj osobini bio je nadaleko poznat. Istinu je govorio bez obzira na mjesto i posljedice koje bi ga mogle snaći. Bio je veliki ljubitelj šaha i izuzetno vješt u toj drvnoj igri, a jendo vrijeme bio je i predsjednik sanskog šahvoskog kluba koji u znak sjećanja i pijeteta prema njemu danas nosi naziv „Šahovski klub dr. Meho Alagić“.  O tome kako je doktor Meho ubijen postoji više različitih priča.

Po jednoj, navodno je pozvan od strane predstavnika srpskih vlasti i potom mučki ubijen. Po drugoj verziji, s mjesta gdje se skrivao zbog napada na dio grada u kojem je živio, krenuo je da obiđe kuću i nahrani psa. Kantonalni sud u Bihaću utvrdio je da su doktora Mehu, u blizini kontrolnog punkta na lijevoj obali Sane zaustavila tri srpska vojnika, da bi ga nakon kraćeg maltretiranja ubio Sretko Đurić koji je zbog ovog zločina osuđen na osam godina zatvora.