instant fap

Sjećanje na dr. Esu Sadikovića

Dr. Esad Eso Sadiković, ugledni ljekar, specijalista za uho, grlo, nos s UN-ovim Plavim pasošem, nenadmašni kozer i šeret prijedorskih intelektualnih krugova, ali i običnog puka, koji je godinama hranio hedonizam čaršije genijalnom iskrom za humor, izveden je 5. avgusta 1992. godine iz logora Omarska s grupom logoraša i likvidiran nad jamom Hrastova glavica u općini Sanski Most. Imao je 44 godine. 

Iako sve prijedorske žrtve jednog bezumnog vremena, njih 3.327, po ljudskim mjerilima ne zaslužuju manje pijeteta od Doktora Ese, njegov lik i djelo i 20 godina nakon smrti zrače neponovljivom energijom, koja na koru ove jadne planete vraća priču o čudesnom čovjeku, humanisti i članu međunarodne ekipe “Ljekari bez granica”.

I ove godine ce se u Prijedorskom pozorištu održati već tradicionalna kulturna manifestacija „Dan sjećanja na dr. Esu Sadikovića“ .
5. agusta 2012. godine u 21 sati u Prijedorskom pozorištu će se sastati mnogobrojni Esini prijatelji, sugradjani, poznanici i svi oni koji poštuju lik i djelo ovog velikog čovjeka.

Pomenuta manifestacija ima već tradicionalni karakter i predstavlja jednu od najvećih kulturnih manifestacija u Prijedorskoj opštini .
Protokolom uz bogat kulturno umjetnički program predvidjene su i dvije nagrade za najbolje osmišljene i ispisane kratke priče protkane humorom i satirom koje se dodijeljuju na ovoj manifestaciji.

KOMENTARI