Sjećanje na “Zlatnog ljiljana” Amira Žilića

HomeSanski MostLokalne teme

Sjećanje na “Zlatnog ljiljana” Amira Žilića

Herojstvo Amira Žilića nikada neće biti zaboravljeno

Nizom prigodnih sadržaja sutra će u Starom Majdanu biti obilježena 23. godišnjica pogibije Amira Žilića, „Zlatnog liljana“ i heroja proteklog odbrambeno oslobodilačkog rata.

Organizatori obilježavanja su boračka udruženja s područja općine Sanski Most, a predviđeno je da početak obilježavanja bude u 10.30 sati na lokalitetu spomen obilježja u centru ovog mjesta.

Tragična pogibija ovog 24-godišnjeg oficira 17. Viteške krajiške brigade dogodila se na ratištu kod Visokog, prilikom slamanja neprijateljske ofanzive na ovaj grad kojom prilikom su u ratnim dejstvima sudjelovali i pripadnici „Sedamnaeste“.

U vrijeme pogibije Amir Žilić je bio najmlađi komandant u redovima Armije RBiH i komandovao je Drugim bataljonom 17. krajiške viteške brigade.

Amir Žilić je svoj mladi život ugradio u temelje slobode koju danas uživamo, a njegovo vječno počivalište je šehidsko mezarje u Travniku. 14. aprila 1994. godine, naredbom štaba Vrhovne komande Armije RBiH, posthumno je odlikovan najvećim armijskim priznanjem – “Zlatnim grbom sa mačevima”.

Također, sutra će biti organizovana posjeta mezaru Muhameda Bešića koji se nalazi u haremu mjesne džamije. Bešić je bio jedan od organizatora otpora agresoru na području Starog Majdana, a poginuo je u borbama s neprijateljem 13. oktobra 1992. godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0