instant fap

Sjećanje na zločin počinjen nad mještanima Demiševaca

Sjećanje na zločin počinjen nad mještanima Demiševaca

Organizacijom prigodnog vjerskog programa, džemat Demiševci i mještani ovog sela, danas s početkom u 18 sati i 30 minuta prisjetiće se svih stradalih žrtava iz ovog mjesta, koji su od strane srpskih snaga nedužni ubijeni za vrijeme agresije od 1992.do 1995. godine.

Ispred Šehidskog spomen-obilježja koje se nalazi na samom ulazu u Demiševce, sutra će se održati prigodan vjerski program u znak sjećanja na ubijene mještane iz ovog sela. Selo Demiševci i njegovi mještani, u preriodu od 1992. do 1995. godine doživjeli su sličnu sudbinu kao većina mjesta na području sanske općine u kojima su Bošnjaci bili većina. Mještani su bili protjerani iz svojih domova, mnogi od njih zatvarani su u logorima, počinjeni su brojni zločini u kojima su stradali nevini civili.

U Demiševcima je od strane srpskih snaga ubijeno sedam civila, među kojima je najmlađa žrtva imala trinaest godina, a njihova su imena ispisana na ploči koja se nalazi na Šehidskom spomen – obilježju, podignutom u znak sjećanja na sve stradale iz ovog mjesta.

KOMENTARI