instant fap
NaslovnicaVijestiBiH

Sjećanje na žrtve: XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica počeo danas

Sjećanje na žrtve: XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica počeo danas

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom obilježavanja 29. godišnjice srebreničkog genocida ove godine organizira XIII. Ultramaraton Vukovar – Srebrenica koji se održava od 6. do 10. jula.

Ultramaraton je krenuo jutros, 6. jula, u 9:00 sati iz Memorijalnog centra Ovčara, a dolazak u Potočare predviđen je 10. jula 2024. godine.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dva grada žrtve, Vukovara i Srebrenice, želi se podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba kao izraza temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Predstavnik Bošnjaka u Hrvatskom saboru Armin Hodžić podsjetio je kako su u petak, 5. jula, u Hrvatskom saboru na obilježavanju Dana sjećanja na genocid u Srebrenici bili vidljivi odjeci nedavno izglasane Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici.

“Kroz ultramaraton od Vukovara do Srebrenice nastojimo povezati dvije rane hrvatskog i bošnjačkog naroda, povezati dvije države, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te poručiti da se ne zaboravi i da se nikada nikome više ne ponovi“, izjavio je Hodžić prilikom starta maratonaca na Ovčari.

Ultramaraton se održava od 2012. godine od 6. do 10. jula u kojem maratonci u 5 etapa od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) pretrče 227 km, a ove godine u Ultramaratonu će sudjelovati 5 maratonaca: Dražen Ćućić, Miroslav Dudić – Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac. Pored maratonaca, na pojedinim dionicama Ultramaratona, pridruže se i drugi trkači koji svojim sudjelovanjem žele podržati projekt i na taj način odati počast žrtvama.

S obzirom da je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u realizaciji projekta sve ove godine imalo podršku od strane Grada Zagreba, organizatori i sudionici Ultramaratona, kao i prethodnih godina, iz Zagreba za Vukovar krenuli su ispred Gradske uprave Grada Zagrebagdje ih je neposredno prije polaska za Vukovar primio zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića i gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića.

KOMENTARI