instant fap

Sjećate li se filma Braveheart?

Sjećate li se filma Braveheart?

Mogu uzeti naše živote, ali nam nikada neće uzeti našu Slobodu”

mao je hrabrosti suočiti se sa strahom, a njegovo je hrabro srce pokazalo je svim sunarodnjacima kako je sloboda nadomak ruke. Priču o legendarnom Williamu Wallaceu na film je pretočio slavni Mel Gibson i tako snimio najbolji film svoje glumačke karijere.

Nakon što je još kao mladić svjedočio okrutnim likvidacijama škotskih plemića, koje su engleski okupatori mnogo puta izigrali i prevarili te nakon što su mu i otac i brat poginuli u bitkama protiv Engleza, William Wallace (Mel Gibson) čovjekom je postao odrastajući kod ujaka Argylea (Brian Cox), koji ga je naučio svemu što zna.

Zbog sramotnog zakona koji dozvoljava engleskim lordovima spavanje sa škotskim mladenkama prve noći njihova vjenčanja, William se s Murron oženio u tajnosti, ali ona kasnije biva ubijena u sukobu s plemstvom. Ogorčen svime što je cijelog života gledao te razbješnjen smrću svoje ljubavi, William okuplja vojsku najhrabrijih Škota te kreće u rat protiv Engleza. Iako od strane engleskih vođa podcijenjen kao pučanin koji nikakva znanja o ratnoj taktici nema, Wallace svoje vojnike uspijeva dovesti sve do tvrđave York, ali kasnije biva izdan od najbližih suboraca. Mučki i krvožedno ubijen, Wallace je u svijesti i predaji škotskih gorštaka ostao živjeti kao simbol slobode, koju su godinama kasnije i izborili.

Dvostrukim zaduženjem, kao redatelj i glavni glumac, Mel Gibson je filmom „Hrabro srce” konačno razbio i posljednje predrasude kritičara koji su ga doživljavali kao puku akcijsku zvijezdu koja ovisi o nadahnuću drugih. Vještom kontrolom epske priče te lakim ocrtavanjem i najsuptilnije nijanse tadašnje društveno-političke scene u Škotskoj, Gibson je snimio film koji će zabaviti u moru spektakularnih ratnih scena, ali i podsjetiti kako je sloboda najvrjedniji dar čovječanstvu, a opresija ono protiv čega se uvijek i bespogovorno treba boriti. Uz sjajnoga Gibsona u glavnoj ulozi, u ostatku glumačke ekipe ističu se pouzdani veteran Brian Cox te prelijepa Sophie Marceau.

KOMENTARI