Sjetimo se heroja, kćeri i sinova

HomeLokalne temeSanski Most

Sjetimo se heroja, kćeri i sinova

Nerazumna i besmislena odluka da djeca drugog dana Bajrama idu u školu

Doveći i moleći se, sjetimo se onih koji su dali živote kako bi u periodu 1992-1995. odbranili BiH i oslobodili Sanski Most.

Ovo je dan kada se sjećamo sestara i braće koji su herojski i plemenito, položili svoje živote kako bi mi danas bili među živima.

Neka im je laka zemlja…

Danas se sjećamo činjenice – tako katarzične u ovome vremenu – da nije bilo lahko zaustaviti zlo koje je kidisalo na naše živote i na naše dostojanstvo. Sjetimo se da su udarili na čast naših majki i sestara, da su ubijali našu djecu, žene i starce, da su rušili naše gradove, palili biblioteke, bombardovali muzeje i pozorišta. Na ovome mjestu smo osjetili i strah i glad i žeđ u jednom danu. Ovo je mjesto naše velike kušnje, ali i mjesto s kojega se uzdigao duh naše slobode, iskovan u viteštvu i hrabrosti naših sinova i kćeri.

Ovdje smo da pouku uzmemo o tome kolika je cijena života i slobode i koliko malo treba da sve to izgubimo, ako se prepustimo zaboravu i uživanju. A teško se odupiremo zabludama i izazovima prolaznog života! Kao da njegovu krhkost nismo gledali svojim očima!

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0