instant fap

Sklonost prejedanju zajednička je i ljudima i životinjama

Širom svijeta doktori se suočavaju s epidemijom debljine, koja zbog ozbiljnosti zdravstvenih problema koje donosi ljudima traži poduzimanje hitrih i učinkovitih mjera.

U potrazi za razlozima  unosa pretjerane količine hrane te radi boljeg razumijevanja ove pojave uspoređivan je odnos prema hrani kod domaćih i divljih životinja te ljudi.

I životinje će, baš kao i ljudi, jesti neumjereno ako hrane ima u izobilju.

Zato su naši kućni ljubimci psi, ribice, kornjače i ptice često predebeli.

U krajnjim slučajevima tražimo  intervenciju veterinara, koji će posegnuti za lijekovima koji smanjuju apetit.

Kod pasa se može primijeniti liposukcija kada pretjerana težina ugrožava zdravlje kralježnice i kukova.

Mačke se stavljaju na posebnu visokoproteinsku dijetu s malo ugljikovodika, sličnu Atkinsonovoj dijeti za ljude.

Prekomjerna težina kućnim ljubimcima, baš kao i ljudima, donosi oboljenja poput šećerne bolesti, bolesti srca i krvnih žila, poremećenu funkciju mišića i skeleta, netoleranciju glukoze, neke vrste karcinoma i povišeni krvni tlak.

I mnoge divlje životinje iz američkih i europskih zooloških vrtova su predebele.

No i neke od životinjskih vrsta u divljini povećale su tjelesnu težinu unatrag 40 godina. To je ustanovljeno za marmote u planinama Kolorada, štakore u sjeveroistočnom dijelu Sjedinjenih Država i plave kitove u vodama Kalifornije.

Donedavna je smatrano da se divlje životinje ne prejedaju.  Stvarnost je, međutim, potpuno drugačija. Kada se nađu u prilici, mnoge životinje u prirodi poput riba, reptila, ptica i sisavaca pojest će znatno veće količine hrane, navodi Mark Edwards, stručnjak za prehranu životinja.

Želja za hranom je duboko usađena kao i uzbuđenje pri uživanju u njoj. Iz toga proizlazi naša opsjednutost hranom i neumjerenost u jelu.

Obilje i laka dostupnost hrane dodatno potiču našu želju.

KOMENTARI