instant fap
NaslovnicaAUTO

Škoda će Fabiju zamijeniti električnim modelom

Škoda će Fabiju zamijeniti električnim modelom

TIJEKOM premijere koncepta Vision 7S češki je proizvođač predstavio novi vizualni identitet, ali i najavio niz novih proizvoda. 

Na popisu je niz noviteta, a trenutno je poznato kako su u pripremi dva nova modela s klasičnim pogonom te čak tri električna noviteta. 

Prvi i najvjerojatniji model je novi sedmerosjed koji je prije spomenuti koncept upravo najavio. Osnova će biti MEB platforma, a realno je očekivati kako će ga uz dizajn karakterizirati i pogon viđen na konceptu. Prevedeno, baterija od 89 kWh i do 600 km dosega – solidno za perjanicu game.

Česi su predvidjeli i jedan manji električni SUV, vjerojatno veličine Karoqa, a kao tržišno najzanimljiviji model mogao bi biti duhovni nasljednik Fabije. Ovo bi trebao biti izdvojeni model i ujedno jedan od najjeftinijih u ponudi VW koncerna s ulaznom cijenom ispod 23.000 eura, odnosno 173.000 kn.

Prvi čovjek Škode Klaus Zellmer za britanski Autocar je izjavio kako će to biti ulazni EV model, kao i da će mu minimalna cijena biti glavni adut. Naravno, najveći izazov su baterije, odnosno njihova cijena. U svakom slučaju, valja se strpjeti, vjerojatno do 2025. godine kad će blizance ponuditi i Volkswagen i Cupra. 

Podsjetimo, Škoda je odlučila u električnu tranziciju uložiti dodatnih 5.6 milijardi eura kako bi ubrzali transformaciju. Na sve dodajte i 700 milijuna eura investicija u području digitalizacije. U Škodi očekuju da udio električnih vozila na europskom tržištu do 2030. godine dosegne 70%.

Priču završimo klasičnim modelima, onima pokretanima benzinom i dizelom. Na scenu dolaze u drugoj polovici iduće godine, a radi se o novom Kodiaqu i Superbu.

Naposljetku, realno je očekivati i jedan facelift do 2024. godine, vjerojatno Octavije. 

KOMENTARI