Škoda će Fabiju zamijeniti električnim modelom

HomeAUTO

Škoda će Fabiju zamijeniti električnim modelom

Ovo je nova Škoda Enyaq. Prvi češki električni SUV izgleda stvarno odlično!

TIJEKOM premijere koncepta Vision 7S češki je proizvođač predstavio novi vizualni identitet, ali i najavio niz novih proizvoda. 

Na popisu je niz noviteta, a trenutno je poznato kako su u pripremi dva nova modela s klasičnim pogonom te čak tri električna noviteta. 

Prvi i najvjerojatniji model je novi sedmerosjed koji je prije spomenuti koncept upravo najavio. Osnova će biti MEB platforma, a realno je očekivati kako će ga uz dizajn karakterizirati i pogon viđen na konceptu. Prevedeno, baterija od 89 kWh i do 600 km dosega – solidno za perjanicu game.

Česi su predvidjeli i jedan manji električni SUV, vjerojatno veličine Karoqa, a kao tržišno najzanimljiviji model mogao bi biti duhovni nasljednik Fabije. Ovo bi trebao biti izdvojeni model i ujedno jedan od najjeftinijih u ponudi VW koncerna s ulaznom cijenom ispod 23.000 eura, odnosno 173.000 kn.

Prvi čovjek Škode Klaus Zellmer za britanski Autocar je izjavio kako će to biti ulazni EV model, kao i da će mu minimalna cijena biti glavni adut. Naravno, najveći izazov su baterije, odnosno njihova cijena. U svakom slučaju, valja se strpjeti, vjerojatno do 2025. godine kad će blizance ponuditi i Volkswagen i Cupra. 

Podsjetimo, Škoda je odlučila u električnu tranziciju uložiti dodatnih 5.6 milijardi eura kako bi ubrzali transformaciju. Na sve dodajte i 700 milijuna eura investicija u području digitalizacije. U Škodi očekuju da udio električnih vozila na europskom tržištu do 2030. godine dosegne 70%.

Priču završimo klasičnim modelima, onima pokretanima benzinom i dizelom. Na scenu dolaze u drugoj polovici iduće godine, a radi se o novom Kodiaqu i Superbu.

Naposljetku, realno je očekivati i jedan facelift do 2024. godine, vjerojatno Octavije. 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0