instant fap
NaslovnicaVijestiRegion

Skopje pod opsadom specijalaca: Osumnjičenici za masakr privedeni na sud

Skopje pod opsadom specijalaca: Osumnjičenici za masakr privedeni na sud

MAKEDONSKA informativna agencija javlja kako su osumnjičenici za peterostruko ubistvo kod Skopja rano jutros privedeni na sud. Očekuje se kako će protiv njih biti podignuta optužnica za terorizam. Jučer je makedonski MUP priopštio kako je uhapšeno 20 pripadnika marginalizirane radikalne islamističke skupine koji se sumnjiče za peterostruko ubistvo kod Skopja.

Ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska kazala je kako su se počinitelji stravičnog ubistva počinjenog 12. aprila, borili u Afganistanu i Pakistanu protiv međunarodnih vojnih snaga predvođenih NATO-om, javljaju makedonski mediji. Najveći dio grupe koja stoji iza ubistva čine Makedonci.

U akciji sudjelovalo 800 policajaca.

Jankulovska je jučer na konferenciji za medije kazala kako je motiv zločina bilo izazivanje nesigurnosti i straha kod lokalnog stanovništva, pri čemu žrtve nisu bile direktno odabrane i povezane s ubojicama. “Motiv su njihove ideje, mišljenja i uvjerenja. Oni su sljedbenici radikalnog islama koji su opasni za kršćane, ali i muslimane koji ne dijele njihovo tumačenje islama te za one koji ne pripadaju nikakvoj religijskoj skupini”, stoji u izjavi Jankulovske objavljene na stranicama makedonskog MUP-a.

U akciji hvatanja je sudjelovalo čak 800 policajaca, a počinitelji su uhapšeni na osnovu materijalnih dokaza koji su sakupljeni tokom istrage.

Valja podsjetiti kako je ubistvo u predgrađu Skopja izazvalo velike napetosti između Makedonaca i makedonskih Albanaca. Tenzije između dviju etničkih skupina su na najvećoj razini još od 2001. kada je zemlja jedva izbjegla građanski rat.

KOMENTARI