Skoro 40 posto građana BiH ima smartphone, najpopularniji Samsung

HomeVijestiBiH

Skoro 40 posto građana BiH ima smartphone, najpopularniji Samsung

Objavljene fotografije novog Samsungovog uređaja Galaxy S11

GfK BH agencija za istraživanje tržišta i javnog mnijenja je u drugom kvartalu 2015. godine sprovela istraživanje javnog mnijenja na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika starijih od 15 godina na temu posjedovanja i korištenja smartphone uređaja.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da 39,5% građana Bosne i Hercegovine starijih od 15 godina posjeduje smartphone uređaj, što je porast od 24% u poređenju sa podacima dobijenim u sličnom istraživanju sprovedenom krajem 2011. godine.

Najviše korisnika od 15 do 24 godine

Najveći procenat korisnika smartphone uređaja se nalazi među populacijom od 15 do 24 godine – čak 78,9% pripadnika ove populacije posjeduje smartphone. Očekivano, najmanji procenat vlasnika i korisnika smartphone uređaja se nalazi među najstarijim (65+) dijelom populacije – 6,9%.

Posmatrano po spolu ispitanika, ne postoje značajnije razlike u posjedovanju i upotrebi smartphone uređaja između muškog i ženskog dijela populacije, dok se određene razlike uviđaju s obzirom na tip naselja u kojem ispitanici žive.

Korištenje i posjedovanje smartphone uređaja u urbanim sredinama iznosi 48% dok u ruralnim sredinama tek 33% populacije koristi ove uređaje.

Samsung vodeća marka smartphone uređaja u BiH

Nešto više od 42% svih smartphone uređaja koji su trenutno u upotrebi u Bosni i Hercegovini potiču od proizvođača Samsung što čini ovu marku najpopularnijom na našem tržištu pametnih telefona. Slijede je LG, Sony (Xperia), i Huawei sa 11% dok se glavni globalni konkurent Samsung smartphone uređaja, Appleov iPhone nalazi tek na 7. mjestu sa 4,2% tržišnog učešća među građanima BiH starijim od 15 godina.

Googleov operativni sistem Android se koristi na 87,7% smartphone uređaja u Bosni i Hercegovini s obzirom da je ovo standardni operativni sistem na Samsung, LG, Sony, Huawei, HTC i drugim mobilnim aparatima. Windows Phone OS koristi 6,8% smartphone uređaja prisutnih među bh. stanovništvom, iOS koristi 4,2%, dok je Blackberry OS operativni sistem koji koristi tek 0,3% uređaja.

Istraživanje je urađeno f2f (face to face) CAPI (computer assisted personal interview) metodom u domovima ispitanika.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0